Energirådgivarens viktiga råd: ”Varje hus en egen individ”

Att energieffektivisera sitt hem har blivit var mans angelägenhet, och hos Susanne Boglert – kommunens energirådgivare – går telefonen varm. Vilket värmesystem man ska välja är en av de vanligaste frågorna hon får.

ANNONS
|

Krig i Ukraina, klimatförändringar, stigande inflation och dalande konjunktur – kriserna står som spön i backen. Det är lätt att känna sig maktlös, men det finns sådant man har möjlighet att förändra – den egna energianvändningen, till exempel.

– Jag får väldigt många samtal om hur man kan spara energi. Många funderar över hur effektivt deras värmesystem är.

Det säger Susanne Boglert, energirådgivare i Varbergs kommun. Med en annalkande vinter och skenade elpriser är efterfrågan på hennes expertis just nu skyhög. Men några universella svar har hon inte att ge oroliga villaägare.

– Varje hus är som en egen individ. Man får rätta sig efter hur det är byggt och se vad som är möjligt att göra. Sen är det upp till var och en att bestämma hur mycket pengar man vill och kan lägga ut, säger hon.

ANNONS

Få val för eluppvärmda hus

Den som bor i ett hus med direktverkade el har det svåraste utgångsläget, menar Susanne Boglert. Att dra in ett vattenburet system innebär stora kostnader, som för de flesta inte går att räkna hem. Ett alternativ kan i stället vara att installera en luft-luftvärmepump.

– Det är en investering på omkring 25 000 kronor, och i en normalstor villa kan det ge en ungefärlig besparing på 5000 kWh per år. Med dagens elpriser blir återbetalningstiden inte så lång, säger Susanne Boglert.

Ett aggregat som monteras på husfasaden hämtar värme från utomhusluften, och via en inomhusdel sprids sedan värmen vidare till rummen. Som komplement till elelement är en luft- luftvärmepump effektiv, men däremot kan den inte värma det varmvatten som hushållet förbrukar.

Den som bor i ett hus med vattenburet system har fler valmöjligheter. En luft- vattenvärmepump – som fungerar på ett liknande sätt som en luft- luftvärmepump – är ett alternativ.

– Den stora skillnaden är att värmen som hämtas från utomhusluften förs över till husets vattenelement, säger Susanne Boglert.

Installationskostnaden är drygt fyra gånger högre än för en luft- luftvärmepump, men eftersom även husets varmvatten värms upp med hjälp av pumpen blir den totala besparingen desto större.

ANNONS

Bergvärme effektivt men dyrt

– Sen finns även frånluftspumpar, som återanvänder den uppvärmda inomhusluften i stället för att ventilera ut den. För att det ska fungera måste man ha ett mekaniskt ventilationssystem, och det är vanligare i nybyggda hus, säger Susanne Boglert.

En frånluftsvärmepump kostar i paritet med en luft- vattenvärmepump och energibesparingen är ungefär lika stor, omkring 60 procent.

Med en bergvärmepump, som utvinner värme som finns lagrad i berggrunden och i grundvattnet, blir besparingen ännu större – upp emot 80 procent. Att installera bergvärme kräver dock tillstånd från kommunen.

– Av alla värmepumpar är bergvärme den största investeringen. Man får räkna med mellan 150 och 200 000, beroende på hur djupt man måste borra, säger Susanne Boglert.

En fördel med bergvärme är att temperaturen nere i berggrunden inte påverkas av temperaturen vid markytan, vilket ger en jämn värmetillgång under hela året.

Ventilationen påverkas

Den som bor i ett äldre självdragshus bör dock vara medveten om att alla former av värmepumpar sätter käppar i hjulet för ventilationen. När man eldar i ett hus sugs den fuktiga inomhusluften in i skorstenen och vidare ut. Men när eldningen upphör riskerar fukten att i stället tryckas ut i väggar och upp på vinden.

Med en pellets- eller vedpanna slipper man det problemet.

ANNONS

– Pelletspannor är också bra eftersom de går att kombinera med solfångare, som används för att producera varmvatten. Det innebär att du kan ha pelletspannan avstängd under den varma delen av året, säger Susanne Boglert.

Priset på pelletspannor varierar kraftigt, beroende på hur mycket tid husägaren kan tänka sig att lägga på underhåll och drift.

– Man kan välja mellan att sätta in en Volvo eller att sätta in en Rolls Royce, för att göra en biljämförelse, säger energirådgivare Boglert.

ANNONS