Enayat får inte stanna

Enayat Ahmadi är en liten, tunn kille med ljus röst som säger att han är 15 år. Men nu är det fastställt att han är vuxen vilket försämrar hans chanser att få stanna i Sverige. – Det kändes inte bra. Hur kan de tänka att jag är 18 år när jag är 15?

ANNONS
|

På torsdag klockan 16.30 på eftermiddagen hålls en manifestation i Bua centrum liksom på många andra håll i Sverige. Då är det årsdagen av regeringens beslut om hårdare regler för asylsökanden. Det är en ljusmanifestation för att sprida hopp om en mänskligare asylpolitik.

Enayat Ahmadi är ett exempel på de tuffare bestämmelserna. Han har fått avslag på sin asylansökan, men har överklagat beslutet till Migrationsöverdomstolen.

HN träffar honom hemma i soffan hos sina familjehemsföräldrar Elisabeth och Kjell Selberg. Till jul har han varit i familjen i Bua i ett år. Han går i skolan, spelar fotboll och umgås med sin svenska familj och sina kompisar.

ANNONS

– Han sköter sig exemplariskt. Det finns inget att klaga på, säger Elisabeth Selberg.

Enayat berättar om mötet på Migrationsverket i våras, det möte som gjorde att han inte längre blir betraktad som ett barn utan anses vara 18 år.

– De kanske missförstod? Det var en iransk kvinna som tolkade och hon förstod inte vad jag sa, säger Enayat.

Han tillhör folkgruppen hazarer, en förföljd grupp av människor i Afghanistan. En dag kom nomader till huset där familjen bodde. Familjen attackerades, djuren beslagtogs och när pappan protesterades hos polisen blev han borförd. Enayats pappa var borta från hemmet i tre månader utan att höras av.

– Migrationsverket misstror Enayats historia eftersom de säger att den saknar detaljer. Men han är tonåring och har kanske svårt att beskriva det tydligt, säger Elisabeth.

Hon och maken Kjell vill inget hellre än att få behålla Enayat.

– Han är vår familj nu, säger hon och lägger försiktigt armen runt pojkens tunna axlar och Enayat sitter bredvid och ser allt annat än vuxen ut.

Problemet är att Enayat likt tusentals andra inte har några papper som kan intyga hans ålder. Paret Selberg har överklagat beslutet om uppgradering av ålder. Trots intyg från lärare i skolan, fotbollstränare och tandläkare om att han inte är äldre än 14-16 år så är Enayat nu ansedd som vuxen i Sverige. Det innebär att han egentligen inte längre ska få bo hos familjen Selberg utan kan flyttas till ett asylboende för vuxna, antingen i Varberg eller någon annanstans där han inte känner någon.

ANNONS

I och med att han nu anses vara 18 år är det också lättare att utvisa honom.

– Om man är vuxen behöver man inte ha något ordnat mottagande vid återvändandet. Det blir lättare för myndigheterna, säger Elisabeth Selberg.

Det är många som engagerar sig för Enayat och hans vänner. På Väröbackaskolan där han går jobbar läraren Kaisa Sundholm som är samordnare för de nyanlända.

– Jag ringde Enayat den där dagen då han varit på Migrationsverket. Jag trodde att jag skulle få gratulera honom, att han skulle få stanna, säger hon när hon tittat på pojken som är hennes elev i svenska.

Hon är frustrerad över situationen.

– Det är absurt att stå och ha lektion om FN:s barnkonvention och idén om att alltid se till barnets bästa när de vet att det inte gäller här. Nu kommer man runt det genom att säga att barnen är äldre än de är och att inte tro på deras berättelser. Man blir bakbunden och modlös, säger Kaisa Sundholm.

Den nya lagen

  1. Den nya lagen begränsar asylsökandes möjlighet att få permanenta uppehållstillstånd och att återförenas med sina familjer. Lagen började gälla 20 juli 2016, men påverkar även den som har ansökt om asyl före den 20 juli. Den nya lagen gäller under tre år.
  2. Ensamkommande barn (och barnfamiljer) som ansökte om asyl senast 24 november 2015 ska prövas enligt den gamla lagen och får möjlighet till permanenta uppehållstillstånd - dock endast om de fortfarande är under 18 år den dagen som Migrationsverket fattar beslut.
  3. Torsdagen den 24 november är årsdagen för när Sverige retroaktivt började tillämpa den nya, striktare asyllagen. Därför hålls manifestationer på ett 20-tal platser i landet under uppropet #vistårinteut.

Källa: Migrationsverket

ANNONS