En stor mängd förhör hålls om PS-dådet

Utredningen kring skolattacken på PS-gymnasiet är mycket omfattande och innefattar ett stort antal förhör. Därför skjuts åtalet upp.

ANNONS
|

En månad har gått sedan en man gick in på PS-gymnasiet i Varberg beväpnad med yxa, kniv och brandbomber. En man i 25-årsåldern greps kort efter dådet på Håstens torg och sitter häktad misstänkt för bland annat grov misshandel, grovt olaga hot, förberedelse till mord och förberedelse till grov mordbrand.

Men något åtal i fallet blir det inte än på ett tag. Åklagaren Henrik Kindlund har begärt att åtalstiden förlängs med en månad, fram till den 26 mars.

– Det är en mycket omfattande utredning och en mängd förhör ska hållas och sedan ska även den misstänkte förhöras igen, säger Henrik Kindlund.

ANNONS

Bakgrunden till det stora antalet förhör är att man ännu inte har klarlagt vilka som befann sig i skolan vid det aktuella tillfället och hur gärningsmannen rörde sig i lokalerna. Detta spelar i sin tur roll för vilka som ska betraktas som utsatta för gärningen och därmed som målsägande.

Men utöver den elev som skadades lindrigt i handen vid tillfället så ska ingen ytterligare person ha blivit fysiskt skadad vid händelsen.

Förundersökningen fokuserar mycket på att avgränsa gärningsmannens handlingar och sedan bestämma vilket uppsåt han har haft.

Det finns i nuläget ingen klar bild över vem eller vilka som har varit måltavla för attacken, eller vilken planering gärningsmannen haft för attacken.

Uppsåtsfrågan kompliceras ytterligare av det faktum att gärningsmannen har neuropsykiatriska funktionshinder (bland annat diagnosticerad med autism enligt den personutredning som gjorts i fallet).

– Det blir en fråga för tingsrätten att bedöma om det finns någon psykisk störning och om den i så fall får någon betydelse för uppsåtsfrågan och eventuell påföljd, konstaterar Kindlund.

Utredarna utgår från att mannen har agerat ensam, och händelsen betraktas inte som något hatbrott.

– Vi tittar på de uppgifter som finns om vad den misstänkte postat i sociala medier och så vidare, men i nuläget finns ingen hatbrottsmarkering på målet, konstaterar Kindlund.

ANNONS
ANNONS