En sista kväll med gänget i Himle

För vissa betyder Migrationsverkets beslut om boendet oro inför framtiden, för andra betyder det hopp om jobb och utbildning. Men först var det dags att säga hej då – med fest.

ANNONS
|

– Det var min idé att ha en fest så att alla får träffa sina kompisar en sista gång, det är ju sista dagen för vissa här. I går grät vi över att vi ska skiljas åt, berättar Jebran Shamal.

Tidigare bodde han också på asylboendet i Himle. Nu bor han med en familj i Tofta men ville hinna säga hej då till de han fått lära känna.

– Vi kommer från olika länder men vi har blivit som en stor familj här ute, från bland annat Syrien, Afghanistan och Sverige, säger Jebran Shamal.

ANNONS

På tisdagskvällen var det stor uppslutning och hög musik hördes från skogsdungen där de röda stugorna ligger. Det dansades, grillades kyckling och fylldes i formulär på en tipspromenad. När kycklingfiléerna var färdiggrillade dukades de upp tillsammans med sallader och bröd för en stor buffé.

– Det känns bra att flytta härifrån, vi har bott mitt i skogen här ju. Det blir bättre i Halmstad, där har vi nära till Migrationsverket. Kanske kan man skaffa ett jobb också, det är en större stad så det kanske är lättare, säger Ezatullah Shokboullahy.

På onsdagsmorgonen gick hans buss till ett nytt hem i Halmstad. Ezatullah Shokboullahy tycker det känns bra att han ska få stanna kvar i Halland.

– Jag har många kompisar här och man kan plugga i Halmstad. Sedan är jag med i SSU här också, säger han.

För honom blir flytten kanske mindre påtaglig än för en del andra på Björkgården. Den tolfte juli ska alla ha flyttat därifrån och för många bär det av norrut.

Anledningen till att Björkgården stängs är att det behövs färre asylboenden runt om i landet. Därför flyttar Migrationsverket asylsökande från privatägda boenden till sina egna.

ANNONS

– Jag ska flytta till Åre nästa vecka och det känns inte bra. Jag vet inte hur min framtid kommer bli. I dagarna ska jag börja jobba här, nu måste jag lämna kompisar och jobb och börja om där, säger Mohamed Salim Hussini med lite översättningshjälp från modersmålet dari.

För de drygt hundra personer som bott på anläggningen i Himle till slutet verkade festen vara ett välkommet inslag. Kön till buffébordet med mat ringlade sig lång med både boende och etablerade hallänningar. Just det var också Ezatullah Shokboullahys förhoppning när han under eftermiddagen hjälpte till att duka fram bord och mat.

– Vi vill att det ska kännas bra för alla när man åker härifrån. Och jag ser så många glada människor som träffar kompisar, äter och dansar, säger han.

Fakta: Björkgården

  • Var tidigare boende i anslutning till nöjesparken Fun City.
  • Öppnade som asylboende 2012.
  • Ska vara helt stängt den 13 juli.
  • Migrationsverket stänger boendet då antalet asylsökande har minskat.
  • Kostnaden för boendet har berott på antal boende.
  • Som mest kunde 182 personer bo där.
  • Om framtiden säger anläggningens ägare Pierre Heramb: –Det är för tidigt att säga nu vad som ska hända. Men vi har varit med så länge att vi inte riktigt har förberett oss för det här. Vi funderar på att sälja marken.
ANNONS