Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

En premiär ingen vill missa

Imorgon 19.00 så smäller det. Då gör Varbergs Bois sitt intåg i fotbollsallsvenskan. Men på grund av coronapandemin sker det utan publik på plats. Varbergs toppolitiker kommer inte att missa matchen för det.

HN har skickat en enkät till några av stadens toppolitiker för att ta reda på hur de ser på Bois intåg i fotbollens finrum. Vad samtliga säger att de ska försöka se så mycket som möjligt av premiär matchen. Även om den krockar med en del möten.

– Jag sitter på ett möte när matchen börjar. Jag hoppas kunna se slutet på min mobiltelefon, säger Jörgen Warborn (M) som är på plats i Bryssel. Han tippar med sitt Bois-hjärta och tror på vinst.

LÄS MER: FFF:s matcher visas på krogar

Det gör även moderatkollegan kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil som tror på vinst med 2-0 för Bois. Att hon ska titta på matchen var en självklarhet.

– Jag kommer att se matchen hemma med sin make, säger hon.

Jana Nilsson (S) tittar hemma han också, men troligtvis själv. Han tror att Bois intåg i allsvenskan kommer att betyda mycket för Varberg.

– Inte bara för alla som gillar fotboll utan för kommunen som helhet. Fotboll är den absolut största idrotten i världen och allsvenskan har såklart en väldigt hög status och det är många som följer detta, säger Jana Nilsson, kommunalråd.

Bois kan gå långt

Det är en bild som delas av kommunalrådskollegan Christofer Bergenblock (C):

– Varberg kommer omnämnas och uppmärksammas i nationell media och samtidigt tror jag att fler barn i kommunen kommer intressera sig för fotboll när det finns lokala allsvenska stjärnor att se upp till, säger han.

Bois hemmapremiär spelas den 18 juni mot IFK Göteborg. Samtliga enkätsvarare hade gärna varit på plats då.

– Jag hade definitivt sett den på plats, säger Jeanette Qvist (S).

Någon som redan har funderat på hur det ska gå längre fram under säsongen är Tobias Carlsson (L).

– Jag tror Bois kommer att klara sig bra mycket bättre än vad experterna har tippat, säger han.

Matchen visas på flera krogar

Det är inte bara politikerna som vill se morgondagens match. Även kommundirektören Carl Bartler ska titta.

– Jag tittar hemma i favoritfåtöljen. Förhoppningsvis tillsammans med mina döttrar, säger Carl Bartler.

Har du själv inte möjlighet att se matchen hemma så finns det andra möjligheter. Bland annat så visas matchen på Varbergs Bois supporterförening Klacksparkens hemmabar Nyfiket Sportbar.

De kommer att ta in 70 gäster sittandes och det är först till kvarn som gäller. Några bordsbokningar tar de inte emot.

På Oscars Restaurant och Sport bar går det självklart också att se matchen. Där går det att se alla allsvenska matcher under hela säsongen.

Här kan du se samtliga svar:

Frågorna som ställdes var: 1. Kommer du och se morgondagens match?, 2. Var och med vem tittar du?, 3. Hur tror du det går i matchen? 4. Vad betyder det för Varberg att vi nu har ett lag i Allsvenskan? 5. Hade du varit på plats på hemmapremiären om corona inte hade stoppat det?

Bild: Annika Karlbom
Bild: Annika Karlbom

Carl Bartler, kommundirektör

1. Ja, det kommer jag att göra. 2. Hemma i favoritfåtöljen. Gärna tillsammans med mina döttrar. 3. Jag tror på oavgjort, men hoppas så klart på en vinst. 4. Positiva förebilder är alltid bra för både flickor och pojkar. Jag hoppas att det ytterligare bidrar till idrottsintresset hos våra ungdomar och att våra föreningarnas framgångar bidrar till Varbergs attraktivitet. 5. Ja, det hade jag gärna varit.
Bild: Annika Karlbom
Bild: Annika Karlbom

Jana Nilsson (S), kommunalråd

1. Jag har ett möte som slutar kl 20, men jag försöker komma ifrån innan det och se så mycket som möjligt av matchen. 2. Jag tittar hemma i morgon, troligen ensam. 3. BoIS är riktigt taggade inför sin första allsvenska match någonsin och det blir 2-1 till BoIS på Olympia trots att vi startar med bortamatch. 4. Det betyder väldigt mycket, inte bara för alla som gillar fotboll utan för kommunen som helhet. Fotboll är den absolut största idrotten i världen och Allsvenskan har såklart en väldigt hög status och det är många som följer detta inte minst medialt. 5. Jag hade absolut varit på plats på premiären mot Blåvitt på vallen. Detta är ju en väldigt stor och positiv händelse för Varberg och jag tycker att det är väldigt tråkigt att vi alla missar möjligheten att se premiären live.
Bild: Annika Karlbom
Bild: Annika Karlbom

Jörgen Warborn (M), Europaparlamentariker

1. Jag sitter på ett möte i när matchen börjar. Jag hoppas kunna se slutet. 2. Jag befinner mig i Bryssel men hoppas kunna se delar i min mobiltelefon. 3. Jag tippar med mitt Bois-hjärta och tror på vinst. 4. Det betyder mycket för Varberg att ha ett fotbollslag i högsta serien. Det är bra både för näringslivet, fotbollskulturen och Varbergsborna som får se fin fotboll. 5. Denna matchen hade jag tyvärr missat i vilket fall pga mitt politiska uppdrag. Men jag hoppas att vi alla snart kan uppleva stämningen på plats.
Bild: Stefan Johansson
Bild: Stefan Johansson

Christofer Bergenblock (C), kommunalråd

1. Jag kommer förstås följa matchen, men sitter i ett Skypemöte samtidigt så koncentrationen kan nog variera lite både på mötet och matchen. 2. Det blir hemifrån, men ihop med lite centerkollegor via datorn. 3. Jag tror BoIS vinner med 2-1 mot HIF. 4. Det betyder jättemycket! Varberg kommer omnämnas och uppmärksammas i nationell media och samtidigt tror jag att fler barn i kommunen kommer intressera sig för fotboll när det finns lokala allsvenska stjärnor att se upp till. 5. Jag hade definitivt gått på hemmapremiären mot Blåvitt om det inte varit för corona, men nu får man gilla läget och följa matchen på distans istället.
Bild: Dick Gillberg
Bild: Dick Gillberg

Jeanette Qvist (S), heltidspolitiker

1. Nej, har möte i morgon kväll, men får titta på något sammandrag. 2. Får titta med familjen senare på kvällen. Mannen är en gammal boisare. 3. BoIS vinner med 0-1. 4. Det inspirerar barn och ungdomar i Varbergs kommun, vilket är viktigt eftersom sport överhuvudtaget är viktigt för folkhälsan. Det stärker också kommunens varumärke och gemenskap av att tillsammans hoppas och heja på för framgång.5. Jag hade definitivt sett den på plats.
Bild: Annika Karlbom
Bild: Annika Karlbom

Tobias Carlsson (L), heltidspolitiker

1. Ja det hade jag planerat. 2. Var och med vem tittar du? Det är inte spikat än.
3. Bois vinner! Tippade bottenlag brukar ha goda chanser i början av serien. Tror Bois klarar sig bra mycket bättre än experterna tippat. 4. Det är ytterligare ett bevis på att Varberg blivit en idrottsstad att räkna med. Innebandy, handboll och nu även fotboll bland de stora lagsporterna, samt ett flertal andra framgångsrika idrottare i andra sporter. Det värmer idrottshjärtat. 5. Det hade jag troligtvis.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här