Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

En natt i månaden sover Ingela ute i det fria

Via Facebook kom Ingela Bertilsson i kontakt med gruppen Minst en utenatt i månaden. I ett års tid har hon regelbundet avsagt sig till bekvämlighet till förmån för naturen.

För Ingela Bertilsson i Galtabäck är uttrycket "det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder" mer än bara en gammal klyscha. Att skippa en skön säng för att tälta i 25 minusgrader mitt i vintern är inga problem. Tvärtom får det henne att må bättre.

– Jag mår väldigt, väldigt bra när jag är ute. Jag fyller 60 om ett år och jag vill göra allt jag kan för att bli äldre, säger hon.

Det senaste året har Ingela börjat vandra allt mer och de flesta dagar siktar hon på att gå åtminstone 6 km. Sedan hon för ett år sedan kom i kontakt med Facebookgrupperna Kvinnliga äventyrare och Minst en utenatt i månaden har hon även hakat på utmaningen att sova ute. Att tälta när det är snö är inga problem, då gräver hon bara ner tältet en bit i snön. 

– I mars tältade jag i Härjedalen i 25 minusgrader. Då fick jag ha vintersovsäck som går ner till 10 minus med en tunn sommarsovsäck instoppad i den, en balaklava, underställ och varma kläder. Jag frös bara när jag skulle upp och kissa på natten, säger hon. 

När det är frost och marken är för hård för att sätta ner tältpinnar i söker hon sig till vindskydd. 

– Det finns vindskyddskartor på nätet där man kan se var det finns bra vindskydd att sova i, säger hon. 

Ibland har Ingela sällskap på sina utenätter men oftast sover hon själv. 

– Jag är egentligen mörkrädd och ligger och lyssnar på minsta lilla prassel hela natten.

Men det är inte så farligt att sova dåligt en natt och det är ett sätt att jobba på rädslan, säger hon. 

Motsatsen till att ligga lyssna på allt det potentiellt läskiga  väger ändå över i slutändan tycker Ingela. 

– Att ligga och lyssna på allt det underbara... Fåglarna som kvittrar, sjön, att se solen tränga in genom löven. Det är meditativt, säger hon. 

Dessutom är tankarna så upptagna med det praktiska att det inte finns tid att tänka massa stressade och vardagliga tankar. 

– Man har så fullt upp med att organisera allt. Man hugger ved, gör upp eld, förbereder maten, äter, sätter upp tältet – plötsligt har dagen gått. 

Att sova ute behöver inte vara så krångligt som det kanske låter. Vissa nätter blir det visserligen mer hardcore med långa vandringar, torkad mat och egenhuggen ved. Andra gånger tar hon bilen och packar med lyxmat eller sover hemma på altanen. 

– Man kan ju stanna inomhus just den dagen det ösregnar också, säger hon. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här