”En låg kostnad för insikten att jag lever här och nu”

På måndag föreläser Sonia Elvstål på Campus om hur livet började först när hon amputerade ett ben.

ANNONS
|

En majdag för tio år sedan förändrades Sonia Elvståls liv totalt. Hon var då ensamstående mamma och skulle ha en barnledig helg för första gången på länge.

– Det var inte så vanligt att jag kunde gå ut så jag funderade på allt jag ville göra. Jag planerade att dansa fredag och lördag och kolla på film hos en kompis. Jag skulle ha fullt upp, säger hon.

Två dygn helt borta

En vänstersväng med motorcykeln och en missuppfattad blinkning ledde till att hon blev påkörd av en bil och fick det ena benet totalt krossat.

– Från att jag lämnade hemmet på fredagen till söndag kväll minns jag ingenting. Det är två dygn som är helt borta, säger hon.

ANNONS

När hon vaknade upp på sjukhuset var det ena benet redan amputerat. En sorglig historia skulle man kunna tycka, men det gör inte Sonia Elvstål.

– Jag brukar säga att det är det bästa som har hänt mig. Jag mådde väldigt dåligt psykiskt innan olyckan, men efteråt har jag blivit en mycket gladare människa, säger hon.

Hur hänger det ihop?

– Jag vaknade på sjukhuset och insåg att jag hade fullt av vänner. Jag lärde mig att jag kan gå, umgås med vänner och vara en bra mamma. Innan kunde jag tacka nej till att ta en kopp kaffe med en kompis för att jag inte tyckte att jag hann. Och jag gick och väntade på att livet skulle börja ”bara barnen blir stora, bara jag flyttar eller bara jag får ett nytt jobb. Att förlora ett ben blev en låg kostnad för insikten att jag lever här och nu, säger hon.

Uppskattar utmaningen

Utmaningarna som följer med att ha amputerat ena benet har Sonia Elvstål sett som övervägande positiva. I dag dansar hon igen trots sitt handikapp. Hon har även medverkat i SVT:s serie Mot alla odds och spelat demolerad robot i samma kanals Äkta människor.

ANNONS

– Jag uppskattar utmaningen och gillar att det är hårt. Jag inser hur stark jag är och vad en människa kan klara av. Det är häftigt att se den här utvecklingen, och det är så roligt att det öppnar så många dörrar som inte fanns innan.

Hoppas på skratt

På måndag kommer Sonia Elvstål från Jämtland till Campus Varberg för att hålla sin föreläsning ”När benet kapades började mitt liv”. Förhoppningen är att inspirera andra och ge livsglädje och perspektiv på livet.

– Det kommer att bli ganska mycket skratt, för jag tycker ju att det är roligt att leverera min historia på roligt sätt. Jag fattar att många blir väldigt allvarliga när jag berättar om olyckan, men jag gillar när man skrattar. Det blir mycket galghumor, säger hon.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS