En jul på anrika Obbhults gård

Obbhults gård har med åren blivit familjen Lennartssons andra hem. Pandemin satte stopp för att ta emot besökare under december men det hindrar inte Kicki och Lars från att klä den anrika gården i full julskrud.

ANNONS
|

I år blir det som vanligt en jul på Obbhults gård för familjen Lennartsson. Det äkta paret Kicki och Lars Lennartsson, som sedan 1997 äger den gamla gården, hoppas kunna bjuda barn och barnbarn på grönsakssoppa, glögg och ris à la malta. Men beroende på hur stort sällskapet blir kan det - i dessa tider - bli en jullunch ute på innergården.

Till vardags bor Kicki och Lars i Breared i Varberg men gården, som ligger strax utanför Rolfstorp, har under många år varit familjens andra hem. Här har de tillbringat otaliga helger, somrar och jullov.

– Det här är vår samlingspunkt där vi har haft många kalas och träffat mycket folk genom åren, säger Lars Lennartsson när vi besöker gården strax före julhelgen.

ANNONS

Gårdsbutik och café på Obbhult

Sedan 2016 har de café och butik på gården och inne i en av ladorna anordnar de ibland vigslar. Tanken var att hålla butiken och caféet öppet under årets adventshelger men det satte pandemin stopp för. De ställde in sin medverkan i Smaka på Tvååker och har istället tagit emot mindre sällskap som bokat tid i förväg. Men det hindrar inte Lars och Kicki från att pynta det gamla huset i vacker julskrud - för skapa julstämning kan de.

– Vi tar mycket inspiration från naturen, för grönt i alla dess slag ger en fin julkänsla. På bordet har vi dukat med gamla mjölsäckar, det passar in i den här stilen. Dessutom finns det ju saker som vi bara plockar fram till jul som till exempel en gammal soppterrin och ett fruktfat i papier mache som föreställer en gris. Och vi har många gamla vackra julgransfötter, säger Kicki Lennartsson.

– Vi brukar använda det som växer här runt gården för att pynta bordet och sedan är det roligt att duka med fint porslin. Överlag har vi en förkärlek för gamla saker och är alltid på jakt efter föremål som vi tror kan passa i huset eller till butiken. Vi satsar mycket på återbruk, säger Lars.

ANNONS

Anor från sent 1700-tal

Obbhults gård har anor från sent 1700-tal och har genom historien ägts av familjer som har sina rötter i området. Det var också en viktig faktor när gården såldes 1997.

– Den familj som bodde här då ville att någon från trakten skulle ta över den. Jag är född och uppväxt i gården bredvid och en del av min släkt bor kvar här, så det var en stor anledning till att vi fick köpa den, säger Lars.

Överlag har vi en förkärlek för gamla saker.

Båda jobbar inne i Varberg - Kicki som speciallärare på Mariedalsskolan och Lars är frisör och driver sedan 1991 salongen Hårporten. Att hantera två arbeten på skilda håll har under åren slitit en del men framförallt gett mycket glädje. Kicki minns den första dagen de öppnade caféet på Obbhult.

– Det kom jättemycket folk och mitt upp i allt så gick strömmen och det blev rena kaoset med kaffet. Men grannarna sprang hem och bryggde kaffe och några gäster gjorde likadant. Folk var fantastisk hjälpsamma. Vi har träffat så mycket trevligt folk sedan vi öppnade upp för allmänheten här.

Obbhults gård har minst sagt en lång historia som det finns mycket att berätta om. En rolig detalj är att gårdens sista dräng Hilding, som bodde på gården fram till slutet av 1960-talet, var kunnig inom samma skrå som Lars.

ANNONS

– Han var bygdens frisör och stod och klippte folk under körsbärsträden här utanför. Det är roligt att det går i cirklar, säger Kicki.

Den familj som bodde här då ville att någon från trakten skulle ta över

Nystartad webbshop

I framtiden finns det drömmar om att kunna anordna mindre konserter på innergården och att utöka caféverksamheten till att servera mat och alkohol. Lars har nyligen börjat designa tapetmönster som de någon gång hoppas kunna sälja och de har precis startat en webbshop berättar Kicki.

– Vi vill kunna sälja en del egentillverkade saker som till exempel våra doftljus och doftpinnar. Vi håller också på att designa en egen trädgårdsstol och vem vet - kanske blir det någon julgransfot också.

ANNONS