Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tobias Carlsson (L), ordförande i servicenämnden, tror inte att resandet kommer att återgå till det normala efter pandemin.
Tobias Carlsson (L), ordförande i servicenämnden, tror inte att resandet kommer att återgå till det normala efter pandemin. "Jag skulle bli förvånad om det inte blir så att fler jobbar hemifrån", säger han. Bild: Annika Karlbom

En halv miljon i tappade intäkter för bilpoolen

Råden om minskat resande och färre fysiska möten har påverkat kommunens bilpooler. Nu har man tvingas att skära ner på antalet fordon. Jenny Lindborg på serviceförvaltningen tror inte att det blir aktuellt att återgå till samma antal efter pandemin.

Tanken med kommunens bilpooler är att ge kommunanställda förutsättningar till färre resor med privata bilar i tjänsten och incitament att resa kollektivt till och från jobbet. Det är en del av kommunens klimatarbete, där ett mål är att år 2030 bara ha fordon som drivs av fossilfritt bränsle. Men i år har bilpoolerna använts i mycket lägre omfattning än normalt.

– Det är en helt naturlig händelse kopplad till corona. Man kan konstatera att det har varit ett skitår på många sätt, och klimatarbetet har i just det här avseendet fått ta ett steg tillbaka, säger Tobias Carlsson (L), ordförande för servicenämnden.

Stort intäktstapp

Att ha bilar ståendes utan att de har använts särskilt mycket har kostat pengar för serviceförvaltningen.

– I oktobers rapport ser vi att intäkterna minskade mot budget med en miljon kronor. Samtidigt har kostnaden varit 500 000 kronor lägre än vi budgeterat så det blir ett tapp på en halv miljon kronor som serviceförvaltningen inte får från de övriga förvaltningarna, säger Jenny Lindborg.

Kan bli ännu färre

För att råda bot på den ekonomiska förlusten i framtiden och bättre matcha behovet har man tvingats skära ner på antalet bilar i poolen. I början av 2019 bestod bilpoolerna av 29 bilar. Nu är de bara 21, och färre kan det bli.

– Det handlar om bilar som har gått ut ur leasing och som vi har valt att inte ersätta. Och nu har vi fler bilar som behöver bytas ut och vi avvaktar och ser om vi tar in nya, säger hon.

När hon tillåter sig att sia om framtiden tror hon inte att bilpoolen kommer att återgå till tidigare års storlek igen efter corona.

– Jag har svårt att tänka mig att vi kommer att ha närmare 30 bilar igen. Nu har folk vant sig vid distansmöten och sett att det går lika bra, säger Jenny Lindborg.

Tobias Carlsson (L) är inne på samma linje.

– Jag skulle bli förvånad om det inte blir så att fler jobbar hemifrån och undviker fysiska möten. Många tycker naturligtvis att det är tråkigt att sitta hemma och ha möten på nätet, men det kan också vara bekvämt att slippa åka till jobbet. Att jobba hemma någon eller några dagar i veckan tror att de flesta tycker är positivt, säger han.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här