En del av Stockholm flyttas till Varberg

Det låter som ett tidigt aprilskämt. Men nästa år flyttar delar av en ikonisk byggnad tillfälligt från huvudstaden till Varbergs kommun och Rolfstorp.

ANNONS
|

Kenneth Johansson på Scandinavisk Industri & Marine Service AB, med säte i Rolfstorp, har tidigare varit delaktig i renoveringen av Katarinahissen och Vasamuseet i Stockholm. Nu ska ett nytt landmärke fräschas upp i huvudstaden – Glasobelisken i Sergelfontänen. Den här gången tar Kenneth Johansson med sig ett långtradarlass med souvenirer från Stockholm till Rolfstorp.

– Den består av 100 ton glas och 570 ramar som glaset sitter i. Det som är sönder kommer vi att sortera ut och köra till Rolfstorp där vi kommer att byta ut glaset, kema och tvätta, säger Kenneth Johansson.

På plats i Rolfstorp 2017

Demonteringen av Kristallvertikalaccent, som glaskonstnären och skulptören Edvin Öhrström valde att döpa sitt verk till vid invigningen 1974, påbörjades förra veckan.

ANNONS

Under våren 2017 kommer ett lastbilslass med glasprismor att anlända till Rolfstorp innehållandes delar av den anrika ”pinnen” som den även kallas.

– Först ska allt plockas ned och lagras och sorteras utanför Stockholm fram till det blir vår och bättre väder, berättar Kenneth Johansson som nyligen var uppe och såg till att alla containrar inför nedmonteringen var på plats.

Ett 37,5 meter högt pussel

Efter att Stockholmsikonen rustats upp och fått nytt lyster i Rolfstorp är det tid för Kenneth Johansson och hans kollegor att bege sig till Sergels Torg på nytt.

– Då ska allt återmonteras. Vi kommer också att ytbehandla stålkonstruktionen som bär upp hela glasobelisken.

Vilken är den största utmaningen?

– Att numrera alla glasramarna så att vi får tillbaka dem på rätt ställen. De där 570 delarna måste märkas väl så vi får dem på exakt samma ställe. Alla delarna är individuella.

Är det mycket smuts det rör sig om?

– När man synar den närmare så är det mycket beläggning. Det finns grön mossa mellan glasen.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS