En av de män som dömdes för branden på ICA Hajen JO-anmäler Varbergs tingsrätt

17-åringen dömdes till slut till åtta månaders vård efter fjolårets anlagda bränder. Nästan lika länge satt han frihetsberövad. Nu anmäler mannens advokat tingsrätten till Justitieombudsmannen.

ANNONS
|

Det är Abraham Zeito, som företrädde den yngre av de två männen, som den 23 maj gjort en anmälan mot Varbergs tingsrätt. I den skriver han:

”Vi vill att JO prövar om det är förenligt med gällande rätt att låta en person under 18 år att sitta häktad under så lång tid utan en enda omhäktningsförhandling”

Bakgrunden är att mannen, som var 17 år vid tidpunkten då han greps, omhäktades gång på gång utan någon förhandling. Det menar Abraham Zeito är unikt.

– Jag har aldrig under min tid som advokat hört om något liknande. Inte heller några av mina kollegor som jag pratat med har varit med om det, säger han.

ANNONS

Lagen säger att åtal ska vara väckt 14 dagar efter att en person häktats. Om åklagaren eller försvaret behöver längre tid så ska åtalsförlängning begäras. Det gjorde åklagaren upprepade gånger. Den unge mannen bestred aldrig åtalsförlängningarna.

– Min klient var rädd för att han skulle flyttas till sluten ungdomsvård om tingsrätten beslutade om att upphäva häktningen. Där hade han suttit tillsammans med dömda ungdomsbrottslingar, något han inte visste hur han skulle klara av, säger Abraham Zeito.

Vidare säger han att han som advokat är bunden av sin klients önskemål, men att det är exceptionellt att tingsrätten ändå valt att inte ha någon förhandling i ärendet.

– Tingsrätten själva borde ha ett intresse av att höra parterna under en sådan här lång utredning. Det är tingsrättens möjlighet att få en bild av hur utredningen fortskrider. Istället har de bara stämplat sitt godkännande till varje åtalsförlängning.

Intressant fall enligt Justitieombudsmannen

Mats Sjösten är domare vid Varbergs tingsrätt och höll i förhandlingarna mot de båda männen. På frågan om han har haft ett fall där en så ung person suttit häktad så länge utan omförhandling säger han att han inte kan komma ihåg alla fall han har haft men att varje fall är unikt. Han säger samtidigt att:

ANNONS

– Bara för att det inte skett någon förhandling betyder inte det att tingsrätten inte gjort någon kontroll över om det finns skäl att hålla personen fortsatt häktad.

Han säger också att i de fall där den åtalade inte bestrider åtalsförlängning, är det förutom den granskning rätten gör om skälen för häktning uppfylls, åklagarens yrkande de tar ställning till.

Enligt lagen står det att personer under 18 år bara i undantagsfall ska vara häktade och ha restriktioner. Det står också att det är viktigt att häktningstiden för unga hålls så kort som möjligt och att den unga personen i så stor utsträckning som möjligt tillåts träffa sin familj och ha dagligt umgänge med andra människor. Något som inte följts i detta fallet.

Cecilia Melander är byråchef vid JO, hon säger att hon inte kan uttala sig om det aktuella fallet då det är ett pågående ärende men att hon inte känner till något liknande fall.

– Min magkänsla är att vi inte har uttalat oss om något liknande fall tidigare, vilket gör att det kan bli ett intressant fall för oss att pröva, säger hon.

Den unga mannen dömdes först av tingsrätten, både för branden på ICA Hajen och för de fyra fall av bilbränder han stod åtalad för till två års sluten ungdomsvård. Hovrätten friade senare mannen för bilbränderna och dömde honom till åtta månaders ungdomsvård för branden på Hajen. Ett straff han inte behövde sitta av med anledning av att han redan varit frihetsberövad under så lång tid.

ANNONS

För tiden mannen suttit häktad har han sedan tidigare begärt ersättning om 210 000 kronor av Justitiekanslern. Ett ärende som inte heller det är avgjort ännu.

LÄS MER:Unga män åtalas för grov mordbrand i Varberg

LÄS MER:Domstolen gick på åklagarens linje

LÄS MER:Männen frias från bilbränderna i Varberg

LÄS MER:Frikänd från bilbränder vill ha ersättning

ANNONS