Emma Ziemann på restaurang Äng vann sommelier-SM

Emma Ziemann från restaurang Äng på Ästad Vingård tog hem förstaplatsen på sommelier-SM för tredje gången. I finalen deltog även kollegan Martin Mortensen från samma restaurang.

ANNONS
LocationÄstad||

Det är nionde året Emma Ziemann ställer upp i sommelier-SM och tredje gången hon tar hem förstaplatsen.

– Jag är hög på livet och jättelättad. Det har varit en sådan anspänning och jag är jätteglad, säger hon till Hallands Nyheter.

Startfältet i finalen som avgjordes i Stockholm under söndagskvällen bestod till hälften av personal från restaurang Äng. Både Emma Ziemann och kollegan Martin Mortensen, som slutade på fjärde plats hade kvalificerat sig till finalplats.

Rollspel på tävlingen

Bäst utvecklat smaksinne räcker inte för att ta hem SM-titeln som sommelier. Utöver blindtest ska finalisterna bland annat känna igen vinetiketter, hitta fel i en vinlista och hälla upp en flaska jämnt i 24 glas så att flaskan är slut vid sista glaset.

ANNONS

I ett tävlingsmoment ska de ska svara på hungriga gästers svåra frågor i ett rollspel.

Hur förbereder man sig för en sådan varierad tävling?

– Jag har en studieplan och tränar och gör momenten och spelar in på film och skickar till mina coacher och ber vänner i branschen att hjälpa mig att sätta upp moment med bildprovningar och annat, säger hon och fortsätter:

– Sen jobbar ju jag på ett ställe som egentligen är väldigt likt de scenarion som man gör på tävlingen så bara att vara väldigt medveten när man jobbar är en god träning.

Emma Ziemann

Ålder: 34 år.

Jobb: Källarmästare på restaurang Äng.

Familj: Gift med Erik, sonen Oscar, 2 år.

Bor: Kungsbacka.

Gott billigt vin på Systemet: Cava Banda Azul. ”Sen slår man ju alltid ett litet slag för all typ av Sherry. Det är ju orimligt lågt prissatt.”

Intressen utöver vin: Köra motorcykel, vara vid havet och måla.

LÄS MER:Ästad vingård gör systembolagsdebut: ”Absolut nervöst”

LÄS MER:Halland med på lista från matmagasinet Eater

LÄS MER:Filip Gemzell på Äng: ”Jag är precis där jag vill vara”

ANNONS