Emil räddades ur brinnande hus med stegbil i Varberg

Hyreshuset står i lågor och Emil Persson ska ut ur sin lägenhet till varje pris. Han trycker ner dörrhandtaget till trapphuset och öppnar. Pang! En tryckvågssmäll kastar honom tillbaka in i den rökfyllda lägenheten.

ANNONS
|

Dagen den 21 juli 2018 kommer för alltid att förfölja Emil Persson. Han var nära att bli innebränd när ett trevåningshus på Brunnsbergsvägen i Varberg fattade eld.

Nu vill han berätta om sin värsta händelse i livet efter avslöjandet i Hallands Nyheter om att Räddningstjänsten i Varberg stått utan stegbil i flera veckor på grund av att den är inlämnad på verkstad.

LÄS MER:Varberg utan stegbil vid höghusbrand

– Jag tycker det är fruktansvärt att närmaste stegbil står i Falkenberg. Dessutom blir alla nya höghus i Varberg bara högre och högre. Det var stegbilen som räddade mitt liv, säger han.

Vaknade av brandlarmet

Emil Persson vaknade av ett tjutande brandlarm klockan fyra på natten och upptäckte att lågorna sträckte sig från våning ett upp till hans balkong på våning tre.

ANNONS

– Jag hade plastmatta i hallen och det var som om någon hällt ut grönsåpa. Jag bara halkade omkring på det upphettade golvet, berättar Emil Persson, som kunde krypa fram till telefonen, ringa till SOS, och berätta att han inte kom ut ur det brinnande huset.

Han pratade med SOS i 19 minuter innan han räddades från lägenheten som var fylld av giftig rök från plastmattor och möbler.

– Det kändes som evigheter och jag kommer ihåg det såväl, hur jag låg ihopkurad vid sängen. Hon som tog emot mitt samtal gjorde ett bra jobb som lyckades hålla mig lugn. Det började komma in eldgnistor i sovrummet och jag stängde balkongdörren för att köpa mig tid.

”Nu kan du krypa till balkongen”

Till slut säger kvinnan i telefonen att ”nu kan du nog krypa ut till balkongen, och visa var du är, för räddningstjänsten vet om att du är i huset.”

– Bara den känslan när jag klättrade över räcket. Ja, jag vet inte hur jag ska beskriva känslan mer än att i det läget är man glad över att det finns en stegbil, säger Emil Persson, och man riktigt hör på rösten hur det stockar sig när han ska sätta ord på vad han upplevt.

ANNONS

– Om elden spridit sig in i min lägenhet hade jag kanske fått ta utvägen utan någon säkerhet på vägen ner. För det fanns inga direkta stegar utvändigt. I den här branden var det fler i huset som räddades av stegbilen, det var inte bara jag som kom ut den vägen, säger han.

LÄS MER:"Jag och frun fick ta oss ut via balkongen"

LÄS MER:Se tv-inslag från branden i centrala Varberg

Patrik Josefsson, enhetschef för samhälle och stöd på Räddningstjänsten Väst, berättar att stegbilen ska vara tillbaka på stationen i Varberg den 25 februari efter några veckor på verkstad.

Är det tillräcklig säkerhet för en stad som Varberg att närmaste stegbil nu står i Falkenberg?

– Ja, det tycker jag, med tanke på de lösningar som vi har gjort och de alternativ vi har med räddningstjänsttätheten, så absolut. Vi står inte och faller med att en stegbil inte finns, utan vi har andra metoder, säger Patrik Josefsson.

Många höghus är byggda med två utrymningsvägar ut vid brand. Trapphuset är den ena och stegbilen är den andra vägen ut. Vad gör ni om trapphuset står i brand och det inte går att komma fram den vägen?

– För oss är inte trapphuset stängt. Vi har möjlighet att trycksätta trapphuset och i många fall finns det brandgasventilation. Då lättar vi på en lucka i toppen på trapphuset och sätter in en fläkt och röjer undan alltihopa.

ANNONS

– Samtidigt forcerar vi oss in och tar oss till den lägenhet där någon behöver hjälp, säger Patrik Josefsson, som inte tycker det är motiverat att Varberg och Falkenbergs kommun köper in ytterligare en stegbil för sju-åtta miljoner så att det finns tre att tillgå.

LÄS MER:Höghusen ställer nya krav på brandbekämpning

ANNONS