Elnätsbesiktning kan störa hästar

I samband med en besiktning av elnät kommer en helikopter att flyga lågt över Väröhalvön. Detta kan störa hästar och andra djur i området.

ANNONS
|

Under en dryg månads tid kommer elföretaget Ellevio att se över sitt nät med hjälp av helikopter. För Varbergs kommuns del är det Väröhalvön som påverkas.

Besiktningen är preventiv, och något som företaget gör årligen.

– Det är en säkerhetsåtgärd för att upptäcka risker. Det kan vara träd som är på väg att falla över ledningar, och ibland tittar vi extra nog för att upptäcka rost. Vi ser över olika komponenter som kan orsaka strömavbrott, säger Ellevios presschef Jonatan Björck.

Hästar och andra djur kan störas i samband med detta.

– Vi flyger väldigt lågt, så lågt som det bara går för att filma och ta bilder över vårt elnät. Vi har ganska bra koll på var det finns hästar, och har direktkontakt med många djurägare för att varna när vi ska flyga, säger Jonatan Björck.

ANNONS

Arbetet med besiktningen skulle egentligen ha påbörjats i tisdags, men det har fått skjutas upp på grund av ovädret som härjade i veckan. I stället hoppas man komma i gång på måndag. Helikoptern kommer att befinna sig i Halland under flera veckors tid. Exakt när man ser över nätet på Värö är oklart.

ANNONS