Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sajten ask.fm:s startsida.

Elevhälsa vill att sajt spärras på skoltid

Hagaskolans elevhälsoteam vill att ungdomssajten ask.fm spärras på skolornas nätverk. Det har kommit fram att elever kränkts på forumet.

På den lettiska sajten ask.fm kan ungdomar ställa frågor och kommunicera med varandra anonymt och den har blivit populär bland många unga. Samtidigt har den på senare tid kritiserats för att leda till mobbning och kränkningar.

Efter att hot, kränkningar och trakasserier förekommit har Nyköping och Luleå fattat beslut om att spärra sajten på skolornas datorer.

Elevhälsoteamet på Hagaskolan vill att Varbergs kommun fattar samma beslut och har slagit larm till föräldrar, rektorer och förvaltning.

– Det har uppmärksammats genom vår antimobbningsgrupp att ungdomar på den här sajten ställer taskiga frågor om varandra och kan uttrycka vad som helst, både sexism och mobbning, säger Kristina Bertilsdotter-Linder, skolsköterska.

I hälsosamtal med eleverna har det kommit fram att elever känt sig utsatta på sajten eller att de vet andra som blivit det.

– Det kan till exempel handla om att man kommenterar varandras utseende, något som framför allt tjejer råkar ut för. Det är klart att det påverkar eleverna negativt, alla tar åt sig om de får negativa kommentarer.

Det som skiljer den här sidan från andra är att kommentarerna skickas anonymt, menar hon.

– Det gör att det är lättare att mobba på en sådan sida, menar Kristina Bertilsdotter-Linder som tror att den används av många elever, både utanför och på skoltid.

Enligt Bo Helmersson, IT-utvecklare på barn- och utbildningsförvaltningen, har frågan diskuterats i förvaltningsledningen. Men någon spärr planeras inte.

– Nej, vi tror inte att ett förbud löser problemet. Vi har i stället policyn att man ska diskutera detta och jobba med värdegrundsfrågor, det är både föräldrarnas och skolans ansvar, säger han.

Att stoppa hemsidan skulle ändå inte hjälpa eftersom eleverna har tillgång till mobiler och fria nätverk hemma, menar han vidare.

– Dessutom kommer det nya sidor hela tiden och tyvärr är det för många som är med på dem för att det ska gå att förbjuda.

Ser du något problem med just den här sajten?

– Det är klart att har man tagit upp det på Hagaskolan så är det ett problem. Och det är uppenbart att det finns problem med den på flera ställen i Sverige.

Efter att kommunen kritiserats för att inte ta tillräckligt hårt på säkerheten på internet har man enligt Bo Helmersson arbetat mer med internetvett i skolorna den senaste tiden.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här