Martina Wetterstrand, verksamhetschef elevhälsan Varberg
Martina Wetterstrand, verksamhetschef elevhälsan Varberg Bild: Peter Korpi

Elevhälsan drabbas när skolsköterskor vaccinerar

Skolsköterskor i Varberg arbetar flera dagar i veckan med att vaccinera riskgrupper. Konsekvensen blir att vissa arbetsuppgifter får läggas åt sidan och de tvingas välja ut vilka elever som ska erbjudas hälsosamtal.

ANNONS
|

I Varbergs kommun arbetar ett tjugotal skolsköterskor som under årets första månader får jobba tre till fyra arbetsdagar i veckan med vaccination mot covid-19.

– Det är såklart tråkigt men samtidigt är sköterskorna fullt införstådda med att detta är ett krisläge så alla ställer upp. Men det är klart att elevhälsan blir drabbad i och med detta, säger Martina Wetterstrand, verksamhetschef för elevhälsan.

Enligt Martina Wetterstrand så kan kuratorerna och övrig elevhälsa ta över vissa uppgifter från skolsköterskorna men en del arbete får läggas åt sidan för tillfället.

– Det är klart att det stör i deras basprogram, som att kalla till hälsosamtal, så det har varit en stor omställning. Även om det kanske bara handlar om tio till tolv veckor.

ANNONS

Syftet med hälsosamtal är att stärka elevernas hälsa och att upptäcka om de behöver anpassningar eller särskilt stöd för att nå målen i skolan.

Tvingas prioritera elever för hälsosamtal

Alla elever ska erbjudas hälsosamtal tre gånger under sin tid i grundskolan och en gång i årskurs ett på gymnasiet men för tillfället tvingas skolsköterskorna välja ut vilka som ska kallas.

– De blir tvungna att prioritera. Eleverna svarar på en hälsoenkät i varje stadie och sköterskan får sedan bedöma vilka som ska kallas till samtal. Och om en vårdnadshavare eller elev vill ha ett samtal så kommer man att få det, säger Martina Wetterstrand och fortsätter:

– Sedan får vi se under hösten hur vi kan komma ikapp och kompensera för detta och ta in extra resurser förhoppningsvis.

Tidningen rapporterade för en tid sedan att Barn- och ungdomspsykiatrin i Halland har märkt av ett ökat tryck under pandemin men enligt Martina Wetterstrand så märks inte samma tendens inom elevhälsan i Varberg.

– Det är ingen stor skillnad. Inte som man kanske hade förväntat sig, säger hon.

LÄS MER:Bup ser en ökning av familjeproblem i pandemitider

I och med pandemin så har elevhälsan haft ett ökat fokus på att prata om hur man kan hantera en kris, psykisk ohälsa och vad man kan göra när man inte mår bra.

ANNONS

– Och vi har planer inom elevhälsan för att jobba mer på skolorna, i förebyggande syfte, kring detta.

Fler orosanmälningar kopplas inte till pandemin

I Varbergs kommun ökade antalet orosanmälningar som gällde barn upp till 18 år med knappt sex procent under 2020 jämfört med 2019. Men Anneli Westling, enhetschef för barn- och familjeenheten, ser inte att ökningen kan kopplas till pandemin i nuläget utan tror att den kan förklaras med att det finns mer kunskap bland de som har anmälningsskyldighet, till exempel skol- och sjukvårdspersonal.

– Vi har de senaste åren varit ute och informerat om behovet av att vända sig till socialtjänsten och göra orosanmälningar, så det är säkert en av anledningarna, säger hon.

LÄS MER: Fler orosanmälningar om barn under pandemin

ANNONS