Elever medverkar i ny fantasybok: ”Overkligt”

Sju elever från Trönninge skola har utsetts till vinnare i en kreativ tävling kopplad till fantasytrilogin ”Kampen om Tusenvärld”. Nu publiceras deras alster.
– Det känns lite overkligt att det man har gjort ska få vara med i en riktig bok, säger Elis Marmander, 12.

ANNONS

Under hösten har femteklassarna på Trönninge skola läst ”Dunkelstjärnan”, den första delen i fantasytrilogin ”Kampen om Tusenvärld”. Berättelsen kretsar kring Julia och Kasir som genom en magisk portal tar sig från vår värld till Tusenvärld – en förtrollad plats där konst kommer till liv.

– Kasir kommer därifrån och Julia får veta att hennes pappa har varit en legend i den världen, berättar elvaårige Hjalmar Antonsson, och klasskompisen Edith Wattsgård Nyström fyller i:

– Det finns onda skuggor som inte ska kunna komma in i den vanliga världen, men det har de gjort och nu måste de stoppas innan de tar över alltihop.

ANNONS

”Känns lite overkligt”

Båda två har stått för vinnande bidrag i den kreativa tävling som Trönninge skolas femteklassare deltagit i, och som lett fram till antologin ”Skaparkrafter”.

– Jag och de andra lärarna tycker att det är väldigt roligt att tävla, och när den här möjligheten dök upp så hakade vi på, berättar klassföreståndare Liselott Svensson.

Tävlingen gick ut på att i ord eller bild kasta nytt ljus över någon del av bokserien, eller att skapa någonting nytt som skulle kunna finnas i den magiska värld som Julia och Kasir kastas in i. Utifrån de vinnande elevernas bidrag har antologin sedan kommit till.

– Det känns lite overkligt att det man har gjort ska få vara med i en riktig bok. Jag skrev en dikt om min farmor. Hon var blind men kunde ändå se vem jag var, säger Elis Marmander från klass 5A.

– Jag målade några skuggor, eller fördunklare som de kallas, berättar Amelia Robertsson från 5B.

Tar vinsten med ro

Elin Oscarssons riddare, i rustning och sittandes på en häst, kom också med i antologin.

– Det är en marmorriddare. Fast egentligen kan jag inte rita, haha.

Samtliga sju är glada och stolta över sin vinst, men de behåller fötterna på jorden.

– Det är inte så viktigt att vinna. Jag tänkte aldrig på att jag skulle göra det, det var mer en rolig grej, säger Edith Wattsgård Nyström.

ANNONS

”Skaparkrafter” och ”Kampen om Tusenvärld” är skriven av Joseph A. Davis. Författarens royalty går till UNHCR:s arbete för att hjälpa människor på flykt.

ANNONS