Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Elever kan komma att flyttas till nya lokaler

De nya rekommendationerna om distansundervisning i skolan innebär att gymnasiet i Varberg nu letar efter nya lokaler. Även inom Varbergs grundskolor förbereds en minskning av distansundervisningen.

Gårdagens beslut om att rekommendationerna om distansundervisning i skolan mjukas upp innebar starten på ett febrilt arbete för gymnasieskolan i Varberg.

– Vi tolkar beslutet som att det inte längre finns en rekommendation om distansundervisning, men å andra sidan måste vi fortfarande säkerställa ett elever och lärare kan hålla avstånd i klassrummen, säger Varbergs kommuns gymnasiechef Tobias Ramstedt.

Under vårterminen har PS-gymnasiet haft ungefär 40 procent av eleverna på plats i sina lokaler på samma gång, vilket inneburit att en klass kunnat sprida ut sig på två klassrum. Men nu är ambitionen att få in fler elever i närundervisningen, och minska andelen distansundervisning.

– Vi ska ha så mycket närundervisning som möjligt men fortfarande ha en bra arbetsmiljö för elever och lärare. Det innebär att vi ser över vårt schema, men också tittar efter nya lokaler inom förvaltningen.

Vad kan det vara för lokaler, är det Campus Varberg i så fall?

– Ja, det är i första hand Campus Varberg. Men vi får titta på den verksamheten som bedrivs där och se vilka möjligheter som eventuellt finns, säger Ramstedt.

Ramstedt räknar med att kommunen kommer att kunna ge ett tydligare besked om hur distansundervisningen ska förändras framöver i mitten av nästa vecka.

Även inom Varbergs grundskolor förbereds en minskning av andelen distansundervisning.

– Vi har haft delvis fjärrundervisning i årskurserna 7-9 under vårterminen, men i onsdags informerades vi av Smittskydd Halland om att den rekommendationen nu plockas bort. Vi kommer därför att påbörja en minskning av fjärrundervisningen med start vecka 16, säger grundskolechefen Johan Berntsson.

Även i grundskolan blir det en avvägning där så många elever som möjligt ska välkomnas tillbaka samtidigt som smittsäkerheten ska upprätthållas.

– Vi har sett en del smitta inom våra verksamheter. Enligt den senaste informationen jag fått, vilken är från förra veckan, så förekom smitta bland personalen på 14 av våra skolor. Det rör sig om mellan ett till fyra fall per skola, säger Berntsson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här