Elev blev kränk och fick inte det särskilda stöd som behövdes. Efter en anmälan till Skolinspektionen måste skolan nu vidta åtgärder.
Efter en anmälan till Skolinspektionen måste skolan i Varbergs kommun nu vidta åtgärder. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Elev kränktes vid elva tillfällen – skolan i Varberg anmäldes

Eleven blev enligt föräldern utsatt för kränkningar och fick inte det särskilda stöd som behövdes. Efter en anmälan till Skolinspektionen måste skolan nu vidta åtgärder.

ANNONS
|

I november i fjol fick Skolinspektionen in en anmälan från en förälder gällande kränkande behandling samt rätten till särskilt stöd och utbildning. Enligt anmälan ska eleven, som går på en skola i Varbergs kommun, på olika sätt ha blivit kränkt av andra elever på skolan vid totalt elva tillfällen. Bland annat ska eleven ha utsatts för verbala och fysiska kränkningar kopplat till utseende, hotats samt hittat sina tillhörigheter i duschen.

Föräldern uppger också att barnet är i behov av särskilt stöd och har hög frånvaro. Trots detta har någon utredning inte gjorts av skolan. Skolan har inte heller vidtagit åtgärder för att öka elevens närvaro.

ANNONS

I Skolinspektionens beslut framkommer det från Varberg kommuns sida att personal har anmält flera av de kränkande händelserna till skolans rektor. Skolan uppger också att de har haft kännedom om elevens behov av särskilt stöd och menar att de har haft extra anpassningar. När den höga frånvaron noterades ska en fördjupad kartläggning ha gjorts. Elevens stödbehov utreddes i november 2019. Enligt det åtgärdsprogram som då skrevs fick eleven undervisning i flexenhet samt enskild undervisning i hemmet.

Nu beslutar Skolinspektionen att ytterligare åtgärder måste vidtas senast den 30 september. Enligt Skolinspektionen har huvudmannen brustit i sin utredningsskyldighet samt i skyldigheten att utreda elevens frånvaro och behov av särskilt stöd.

ANNONS