Elev attackerade skolpersonal med sparkar och slag

En skola i Varberg har anmält två incidenter till Arbetsmiljöverket sedan en elev attackerat skolans personal med sparkar och slag.

ANNONS
|

En skola i Varbergs kommun har anmält två allvarliga incidenter till Arbetsmiljöverket efter det att en elev attackerat skolans personal med sparkar och slag.

I båda fallen inträffade incidenterna när personal på skolan försökte få med sig eleven för att lugna ner sig. I stället ska eleven ha vänt sig mot skolpersonalen och attackerat genom att bita, sparka och slå.

– Skolan har vidtagit de åtgärder som behövs. Vi har olika handlingsplaner som vi jobbar med utifrån sådan här situationer, säger skolans rektor.

Den aktuella skolan har förstärkt personalstyrkan kring den aktuella eleven och jobbar extra med handledning till personalen för att hantera situationen.

ANNONS

– Mycket fokus ligger på att jobba preventivt för att lyckas avstyra sådana här situationer innan de uppstår, säger rektorn.

Våld mot skolpersonal är inget generellt problem

Det är inte första gången som skolan anmäler incidenter om våld mot personalen. Sedan 2020 har Varbergs kommun gjort fyra anmälningar till Arbetsmiljöverket, rörande våld mot skolpersonal och alla gäller samma skola.

– Våld och hot mot skolpersonal är inget generellt problem i Varberg. Men jag skulle säga att med jämna mellanrum uppstår det situationer kring vissa elever där det kan förekomma, säger Johan Berntsson, grundskolechef i Varbergs kommun.

Han säger också att skolan måste hantera frågan utifrån olika perspektiv, där ett är elevens.

– För oss handlar det om att möta en elev som inte mår bra i en ordinarie skolmiljö. Där måste vi hitta nycklar och göra anpassningar för att eleven ska må bättre, säger han

Den andra aspekten är skolpersonalens säkerhet och trygghet.

– Vi har ett arbetsmiljöansvar för vår personal, det är de som hamnar i skottgluggen när sådana här situationer uppstår. Där måste vi ha tydliga handlingsplaner och stöd till dem både i sin profession men även personligt för att de ska kunna känna sig trygga, säger Johan Berntsson.

ANNONS