Matilda Carlström på plats på Vårdinge by folkhögskola.
Matilda Carlström på plats på Vårdinge by folkhögskola. Bild: Emilie Sibbesson

Ekologiskt ett "lite väl fritt begrepp"

Varbergspostens reporter Matilda Carlström har tillfälligt lämnat redaktionen för att studera ekologisk odling på Vårdinge by folkhögskola.

ANNONS
|

Vad var det som fick dig att börja studera just ekologisk odling?

– Jag har länge tänkt att det vore kul att försöka odla sin egen mat i så stor utsträckning som möjligt. Mina tankar kretsar ofta kring varifrån det jag har omkring mig egentligen kommer, och vilka kringelikrokar det har tagit innan det hamnade hos mig. Jag gillar liksom idén på att ha total insyn i vägen från frö till tallrik. Jag tror också att vi behöver bli mer självförsörjande på mat – både nationellt, lokalt och i viss mån även som individ. Det blir inte minst synligt nu i coronatider.

ANNONS

Hur ser din nya vardag ut? Vad uppskattar du mest och vad har varit mest utmanande?

– Jag bor ihop med sex goa klasskompisar i ett hus som hör till skolan. Vi har det bra, lugnt och skönt. Det är lite som ett äldreboende, på ett bra sätt. Jag uppskattar närheten till skolan och uppskattar att den ligger så fint vid skogen, sjön och bastun. Utmanande… Hmm... På lördagar klockan 10 löser jag Melodikrysset i P4, det kan vara utmanande ibland, haha.

När jag hör ekologisk odling så tänker jag på odling utan bekämpningsmedel. Men ligger det mer bakom begreppet ekologiskt?

– Vi har inte gått in jättemycket på begreppet ekologiskt faktiskt. Men jag har förstått att det kan användas väldigt brett och att den ena ekologiska metoden kan skilja sig jättemycket från den andra. Egentligen kanske det är ett lite väl fritt begrepp. Men för mig betyder det ungefär att försöka efterlikna naturens egna sätt. Ett konkret exempel är att inte odla i stora monokulturer som utarmar jorden, utan i stället blanda växter och odla enligt en växtföljd.

Är det något du har lärt dig som överraskat?

– Jag visste inte att det finns stora företag som tar patent på sina genmodifierade fröer och sedan stämmer bönder i USA för patentintrång ifall det flyger över till deras åkrar. Det finns så otroligt mycket politik och maktspel kring maten vi äter.

ANNONS

Hur arbetar ni på skolan? Är det mycket utomhus?

– På grund av den rådande situationen med en pandemi så har det blivit lite speciellt. Ett par veckor övergick vi till distansundervisning och då satt jag mest vid datorn. Men nu är vi tillbaka på plats och är utomhus mest hela tiden. Vi har en trädgård där vi dels odlar grönsaker enligt en färdig plan, och dels jobbar med egna odlingslotter där vi får vara mer kreativa och experimentella. Vi har även teoretiska lektioner, men de hålls också utomhus nu i samband med corona.

Har du alltid haft ”gröna fingrar”?

– Haha, gud nej! Mina vänner har fått vattna mina krukväxter när de kommit hem till mig för att de tycker synd om de vissna och halvdöda stackarna. Men nu har jag gett mig fan på det här, så det går säkert bra.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS