Efterlängtad konstdag gjorde comeback i Varberg: ”Jättehäftigt”

Konståret i Varberg inleddes på riktigt i och med Konstlördag i helgen och det var en efterlängtad återkomst efter pandemitiden.
– Det är jätteroligt och jag är så tacksam och så glad, säger debututställaren Janet Sandertoft.

ANNONS
LocationVarberg||

Efter två års uppehåll var det i helgen återkomst för Konstlördag i Varberg. Dels bjöds det på utställningar inne i staden, men även i ett par orter runtomkring.

– Det var först tal om att vi skulle ha det i september eftersom det blev ganska korta varsel. Tidigare har vi haft det första helgen i april så det blev lite framskjutet. Men vi tyckte det var givet att det skulle inleda konståret, säger Maria Rask-Zilén, som var en av arrangörerna.

Trots pandemitiden har Maria Rask-Zilén märkt av att det finns ett stort intresse för Konstlördag.

– Vår Facebooksida har fått fler och fler följare hela tiden trots att det inte funnits någon färsk information. Det tycker jag visar på att Konstlördag behövs och uppskattas, säger hon.

ANNONS

Stor bredd

Förutom att vara arrangör var Maria Rask-Zilén själv en av utställarna i sin ateljé Galleri/Ateljé Ängsull utanför Tvååker. Hon har varit yrkesverksam konstnär sedan 1988.

Det var en stor bredd med olika inriktningar, olika material och olika erfarenhet bland konstnärerna. Dels fanns det mer etablerade namn som Elin Bengtssons utställning ”Vår” på Galleri Hamnmagasinet, men det fanns också de som Janet Sandertoft som började måla på riktigt för två år sedan och ställde ut för första gången.

– Det är jätteroligt och jag är så tacksam och så glad. Det känns jättekonstigt och jättehäftigt. I går var det väldigt nervöst men de mer rutinerade här lugnade mig lite, säger Janet Sandertoft.

Elin Bengtsson målar på ett speciellt pappersmaterial som heter yupo och som tillverkas av polypropylen. Ytan är lite plastig och glansig och anpassat för akvarell.

– Jag har aldrig varit akvarellmålare tidigare. Det är mer petigt och man måste planera, men med detta kan jag ösa på som jag brukar och det är lättare att ta bort, säger Elin Bengtsson.

Viktigt att uppmärksamma

Hon tycker att initiativ som Konstlördag är viktigt för att bevara människors intresse.

– Det är precis sånt här som folk som inte är aktiva konstnärer behöver för att komma ut och se konst, när man kan maxsatsa en dag och det inte bara är i bakgrunden. Jag tror folk uppskattar ett event.

ANNONS

I Tinkällaren ställde Gunnel Karlsson och Helen Rudholm ut sina verk. De håller med om Konstlördagens viktiga roll för Varbergs kulturliv.

– Det är viktigt att folk uppmärksammar att vi finns att de verkligen vill ha något av det vi gör. Man lägger ned mycket jobb, säger Helen Rudholm.

Flera av konstnärerna visar upp sina verk på olika konton på Instagram. En av dem är Gunnel Karlsson. Men hon menar att det är en stor skillnad på när folk gillar hennes inlägg i sociala medier jämfört med att interagera på en utställning.

– Det är helt annorlunda när man träffar folk på riktigt jämfört med Instagram. Det är värt mycket mer att träffa intresserade människor som ger en respons, säger hon.

ANNONS