Efterlängtad va-anslutning för Stämmet

Efter tretton års väntan har de boende i Stämmet äntligen fått ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp.
– Det har blivit fantastiskt bra, säger Elisabeth Svensson.

ANNONS
|

Det har varit många turer fram och tillbaka men nu äntligen har Stämmet fått kommunalt vatten och avlopp.

– Vi är så glada, det känns jättebra, säger Elisabeth Svensson, en av Stämmets åretruntboende.

Hon har under många år engagerat sig i frågan om att de 96 hushållen i området ska få kommunalt vatten och avlopp. Stämmet, som ligger mellan Tångaberg och Torpa, är traditionellt ett sommarstugeområde men runt en tredjedel av fastigheterna utgörs av åretruntboende.

Frågan om va-anslutning i området har som sagt varit en segdragen historia. Redan 2007 skickade samfällighetsföreningen in en ansökan om kommunal va-anslutning. 2010 kom beslutet från kommunen om att det skulle bli av. Nu - år 2020 och alltså 13 år efter ansökan - är projektet i hamn.

ANNONS

– Jag tycker det är bedrövligt att det tagit så många år. Vad jag har förstått så har kommunen bland annat behövt prioritera andra områden, säger Elisabeth Svensson.

För att göra en lång historia kort så har några av de problem som dykt upp längs vägen handlat om:

– konflikt mellan Vivab och en av markägarna i Stämmet (2012)

– frågan om särtaxa (förhöjd anläggningsavgift) som blev aktuell 2010. Det här väckte starka protester och 2017 revs beslutet upp och de boende i området slapp särtaxa.

– området är kuperat och bergigt och därför har va-arbetet försvårats.

Mikael Wikberg, projektledare på Vivab, har varit involverad i frågan om va-anslutning i Stämmet sedan 2015.

– Det har varit en rätt stor komplexitet kring den här frågan. Bland annat har det handlat om tekniska utmaningar, arkeologi och tillståndsfrågor. Särtaxan var ju en stor grej men den försvann ju under resans gång. En annan aspekt är att vi också tagit höjd för tjänsten dagvatten - från början var det ju enbart dricksvatten och spillvatten. Men nu är vi snart redo för den sista etappen och det är skönt. Nu kan jag känna mig lugn och gå vidare, säger han.

ANNONS

Vivab har genomfört drygt 80 procent av arbetet och räknar med att vara helt klara under 2021. Att Stämmet nu äntligen fått kommunalt vatten och avlopp är betydelsefullt för Elisabeth Svensson och de andra åretruntboende i området.

– Det är en enorm modernisering. Framförallt känner man sig inte som en miljöbov. Många här har ju fått använda sig av enskilda avlopp som varit undermåliga. Men det har blivit så fantastiskt bra. Jag tror att det här gör att vi får fler åretruntboende nu.

Läs mer:

Stämmet väntar på avlopp och vatten

Stämmet kan bli först ut med särtaxa i Varberg

Positiva besked till Stämmet om VA

ANNONS