Åter vardag. Jani Hietala tycker att facket gjorde rätt som satte hårt mot hårt i förhandlingarna. Det nya avtalet är han nöjd med.
Åter vardag. Jani Hietala tycker att facket gjorde rätt som satte hårt mot hårt i förhandlingarna. Det nya avtalet är han nöjd med.

Efter strejken – bygge i full gång

Hastigt på söndagskvällen kom beskedet. Byggnads strejk var över och på måndagen var arbetet på Södra vägen i full gång igen.

ANNONS
|

Jani Hietala, iklädd en Djurgårdentröja, kliver upp på pallen. I bakgrunden hörs knallar av hammarljud. Tage & Söners lägenhetsbyggande på Södra vägen var tyst i en vecka. I går small det återigen på bygget när de tio arbetarna kom tillbaka.

– Jag vågade inte gå och lägga mig innan midnatt i fall de skulle komma överens, säger Jani Hietala.

Runt 23.00 på söndagskvällen kom beskedet att fackförbundet Byggnads och Sveriges byggindustri hade enats och strejken var därmed avbruten. Hietala var förvånad att den varade så pass länge.

– Jag har varit med en gång tidigare i Norge. Då blev det klart på en dag.

ANNONS

Vad tycker du om det nya avtalet?

– Jag är nöjd, säger snickaren Hietala.

Var det rätt att gå ut i strejk?

– Ja. Det är viktigt att säga ifrån. Allt är för att få till en förbättring. I stället för att gnälla och gnabbas så tar man tag i det och markerar.

Det nya avtalet, som sträcker sig till och med 30 april 2017, innebär kortfattat en löneökning på 2,38 procent, att båda parter ska arbeta för att få in fler kvinnor i branschen, att en arbetsgrupp ska tillsättas för att ta fram förslag på hur fler ska kunna anställas som lärlingar, att en styrgrupp ska arbeta för att underlätta anställning av nyanlända, samt att ackordslönen kvarstår. På lägenhetsbygget på Södra vägen är det fast timlön som gäller, men en byggarbetare som vill vara anonym, säger:

– Det var viktigt att ackordet är kvar. För om det inte är kvar så har arbetsgivaren för mycket kontroll över din lön. Nu kan man själv fortsätta att förhandla.

Är det något du är missnöjd med?

–Det var nog många som blev besvikna över att löneökningen inte blev 3,2 procent som var målet. Att de vek sig så lätt, för i början gick man fram hårt med 3,2 procent. Några dagar senare hade de vikit sig. Men de fick genom flera andra viktiga saker.

ANNONS

Vad tänker du på?

– Exempelvis lärlingssystemet.

Arbetsgivarna räknar med att strejken har kostat mellan 100-200 kronor per dygn. För Jani Hietala blev det att snabbt ställa om på söndagskvällen. Lite drygt åtta timmar senare stod han redo på sin arbetsplats för att inleda arbetsdagen.

– Man vill alltid ha mer vid ett nytt avtal. Men det var helt okej. Jag tycker det är skönt att vara igång och jobba igen. Man har ju inte kunnat göra något under veckan. Alla andra jobbar, och man har varit tvungen att vara redo i fall de skulle komma överens, säger han.

ANNONS