Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Birgitta Gustafsson, Toftabo sedan 43 år tillbaka, är nöjd med att det går bussar från samhället igen. ”Tågen går inte så ofta, så det har varit bekymmersamt om man velat in till stan och ta någon öl eller gå på bio”.

Efter protesterna – nu går bussen till Tofta igen

Efterfrågan blev för stor. Nyligen fick Tofta tillbaka busstrafiken till orten. – Märker vi att det inte reser någon så får vi omvärdera, säger Daniel Modiggård som är trafikplaneringschef på Hallandstrafiken.

Tidigare var det busslinje 616 till Veddige som försåg Tofta med en regional bussförbindelse. Men för några år sedan rätade Hallandstrafiken ut linjen, vilket medförde att närmaste hållplats låg lite drygt en kilometer utanför samhället. 
Sedan dess har Hallandstrafiken fått en hel del reaktioner på förändringen. Nu ändrar Hallandstrafiken i busslinjerna.
– Vi har gjort en justering i linjesträckningen från bussarna som kommer från Valinge och Stamnared/Grimmared, alltså 662 och 664. När de kommer till Lindberg så svänger de över Tofta och ut på 41:an. Därmed får vi förbättrad kollektivtrafik till Tofta, men även till industriområdet Varberg Nord. Det har varit efter önskemål. 
De som reser med 662 och 664 får inte längre restid, trots stoppet i Tofta.
– I och med att bussen nu kör ut på 41:an i stället för genom Trönninge så går det lika fort.
VP har pratat med en person som hört att bussförbindelsen till Tofta är på prov?
– Nej, det vill jag inte säga. Vi har gjort justeringen i tidtabellen. Sedan är det som alltid, märker vi att det inte reser någon så får vi omvärdera. Men den här förändringen är tänkt att gälla på sikt, säger Daniel Modiggård.
En som är glad över det beskedet är Birgitta Gustafsson som bor i Tofta.
– Jag åker inte jättemycket buss själv, men det är viktigt för oss som bor här. Det har varit efterfrågat i samhället, jag vet att vägföreningen har skrivit och klagat på bussförbindelserna. Det är bra att kommunikationerna blir bättre, då kanske folk åker mer kollektivt också. 
– När de tog bort busslinjen så fick vi höra att det var för få som åkte. Men jag tror ju inte att det är färre som åker buss i Tofta än någon annanstans.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten