Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Efter nedläggningen - nu startas Nya Varbergsposten

För drygt en månad sedan kom beskedet att Varbergsposten läggs ned. När nu Varbergs Tidning etablerar sig i februari så har Stampen Media beslutat att starta Nya Varbergsposten.

Den 6 december meddelade Stampen Media att gratistidningen Varbergsposten skulle läggas ned. Nu kommer det nytt beslut - nämligen att Nya Varbergsposten återuppstår från och med den 2 februari.

– Det är helt grundat på att gratistidningen Varbergs Tidning startar i februari och att vi har för avsikt att försvara vår position på den mycket attraktiva Varbergsmarknaden, säger Johan Hansson, vd och koncernchef för Stampen Media.

Beslutet om att lägga ned Varbergsposten i december står Johan Hansson fortfarande bakom.

– Jag anser att det var det rätta. Det var en tidning där vi hade dragits med lönsamhetsproblem och där vi såg, baserat på framför allt kraftigt höjda priser på papper, att vi inte kunde få lönsamhet på sikt. Utan att kunna Varbergs Tidnings ekonomi så tror jag att de har liknande utmaningar men med tanke på att de nu etablerar sig så har situationen kommit i ett nytt läge och då agerar vi.

Ser situationen med lönsamheten annorlunda ut nu menar du?

– Nej, situationen ser inte annorlunda ut. Men jag har svårt att se att det finns plats för tre stycken nyhetsmedier - en prenumererande och två gratistidningar i Varberg. Vi har den stora prenumererande titeln på orten och jag anser att det här det bästa sättet att hantera den uppkomna situationen.

Hur tror du att de här snabba beslutet - att i december besluta om att lägga ned VP för att nu starta den igen - påverkar läsare och annonsörer?

– Jag ser det som att de som tjänar mest på det här är både läsare och annonsörer. Det är klart att det finns mer valmöjligheter när det kommer finnas två gratisprodukter och en sexdagarstidning med stark digital närvaro.

Johan Hansson medger att en etablering av två gratistidningar påverkar de båda mediebolagens ekonomi.

– Men vi är i dag en mycket finansiellt stark koncern och västkustens ledande mediakoncern. Det kommer vi fortsätta att vara och vi kommer att värna om alla våra marknader inklusive den attraktiva Varbergsmarknaden.

Ulf Niklasson är chefredaktör för Hallands Nyheter:

– För varbergarna innebär detta att Hallands Nyheter fortsatt är det största nyhetsmediet 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Men att vi också kommer att erbjuda nya Nya Varbergsposten en gång i veckan, som är gratis till alla hushåll, säger han och fortsätter:

– Det är oerhört positivt att vi kan erbjuda två olika sorters kvalitativ lokal journalistik. Dels Hallands Nyheters nyhetsfokuserade innehåll och dels Nya Varbergsposten, vars innehåll är mer anpassat för veckoutgivning. Min förhoppning är att kombinationen blir den absoluta bästa eftersom de fyller olika syften.

När beslutet om att lägga ned VP kom innebar det att tre tjänster försvann från tidningen. Förhandlingarna med de tre medarbetarna är avslutade.

LÄS MER: Varberg får en ny gratistidning

LÄS MER: Varbergsposten läggs ner

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här