Efter hård vind: Fästningens tak ska repareras

Vinden kan vara tuff och även om fästningen står rycken för det mesta ställde hårda vindar till det i våras. Taket på södra längan skadades, men nu ska det repareras.

ANNONS
|

Ställningen syns lång väg där den står på utsidan av södra längans gavel mot väster. Ställningen är på god väg att bli färdigbyggd. Bara ett par våningar återstår innan Sydskiffers personal kan ta den i besittning och sätta igång de planerade arbetena, som de gör på uppdrag av Statens Fastighetsverk.

Det var hårda vindar i våras som tog knäcken på en del av taket. Plåt lossnade och nu ska skadan repareras.

Fasaden ska undersökas

Dessutom ska fasaden undersökas. Några mindre fogar ska göras om och kanske blir det fler arbeten med fasaden när ställningen ändå är uppe – det får undersökningen visa.

– Det är otroliga krafter som ligger an från sydväst. Vid en antikvarisk byggnad ska man ju förhålla sig till material som klarar av påfrestningarna från väder och vind och samtidigt behålla kulturvärdena – det är en utmaning, säger Patrik Wernersson på Sydskiffer.

ANNONS

Rötter i 1200-talet

Arbetena ska inledas nu efter semestrarna och kommer pågå i tre, kanske fyra, veckor. Sydskiffers personal kommer då arbeta på en av Varbergs äldsta byggnader. Södra längan anses ha uppförts redan under greve Jakobs tid, alltså under det sena 1200-talet. Den skadades dock svårt i Nordiska sjuårskriget 1563-1570.

Läs mer om fästningen här.

LÄS MER: För 450 år sedan: Död, krig och en erövrad borg

ANNONS