En av de små skyltarna som informerar om naturreservatet Utteros strax norr om Björkängs camping.
En av de små skyltarna som informerar om naturreservatet Utteros strax norr om Björkängs camping. Bild: Anders Claesson

Efter förbudet: Missnöjda hundägare överklagar till regeringen

Länsstyrelsen i Halland har infört ett förbud om att ta med hund till Utteros naturreservat. Nu har upprörda hundägare skickat en överklagan till Sveriges regering.

ANNONS
|

I det nya beslutet har möjligheten att ta med hund in på naturreservatet kraftigt reglerats. Mellan den 1 mars och 31 oktober får hundar inte vistas på området alls, med undantag för särskilt anvisade stigar. Mellan den 1 november och 28 februari får man ta med hunden men måste hålla den kopplad.

– Vi har gjort en kompromiss med de här hundstigarna för att försöka tillmötesgå markägare och de som bor runt omkring. I kompromisser finns det brister, det blir så helt enkelt, och då får man göra avvägningar, säger Lars-Åke Flodin som är en av Länsstyrelsens handläggare i ärendet.

ANNONS

Förbudet har införts som ett direkt försök att värna om djurlivet i stort, men framför allt fågellivet. Inventeringar visar att antalet häckande fåglar vid västkusten från Falkenberg och upp mot Göteborg har minskat med hälften mellan 2002 och 2017.

– Det går dåligt för fåglarna runt kusten. Flera arter som man har tyckt varit vanliga har försvunnit helt och hållet. Det är ingenting vi hittar på. Problemet med hundar har studerats och resultaten har publicerats i vetenskapliga tidskrifter. Fåglarna blir rädda och ser ingen skillnad på om hunden har koppel eller inte. Då får man göra så här för att det ska bli något kvar, säger han.

Överklagar till regeringen

Nu har ”representanter för en upprörd allmänhet” överklagat beslutet till regeringskansliet. De undertecknade anser att Länsstyrelsen, i stället för förbud och begränsningar, borde utveckla området i samarbete med berörda och intresserade människor i Galtabäck, orten som gränsar till Utteros. När överklagan har gjorts, kontrollerar Länsstyrelsen att ärendet har kommit in inom tidsramen om tre veckor. Därefter skickas det vidare till regeringen för avgörande.

– Jag vet inte om jag är direkt förvånad. Det finns folk som vill vara över allt hela tiden. Men vi har i uppdrag att se till att det finns ett skydd för de här arterna.

ANNONS

Det rådande hundförbudet gäller tills ett beslut från regeringen kräver något annat.

– Det kan ta rätt lång tid. Det beror på regeringens arbetsbelastning och hur komplicerat det är. Vissa beslut kan ta uppemot ett år, säger Lars-Åke Flodin.

ANNONS