Efter 20 år – fortfarande inga planer på medborgarförslag

Ett sätt för medborgare att påverka vad som händer i en kommun är att lämna in ett medborgarförslag. Något invånarna i Varbergs kommun inte haft möjlighet att göra, även om lagen tillät det redan för 20 år sedan.

ANNONS
|

I dag är Varbergs kommun en av omkring hundra kommuner i Sverige som inte har infört medborgarförslag. Ett förslag en medborgare kan ge politikerna för att det ska ske en förändring.

– Jag träffar många människor när jag är ute och vanligt folk undrar. De känner att politikerna bestämmer och att de är maktlösa, säger Varbergsbon Pierre Ringborg.

År 2014 lämnade Pierre Ringborg, då tillhörande Miljöpartiet, in en motion om att införa medborgarförslag. Motionen röstades ner av kommunfullmäktige och sedan dess har det inte hanterats igen.

– På något sätt känner jag att Varberg inte vill ha något för medborgarna. Nu går folkets motioner via politiska partier när det inte ens är de som har skrivit motionerna, säger han.

ANNONS

Varbergs kommun har istället allmänhetens frågestund där invånarna får möjlighet att skicka in frågor. De besvaras av kommunfullmäktige under 30 minuter en gång i månaden. Medborgarna kan även lämna in synpunkter och idéer till en politiker eller ett parti samt delta i medborgardialog för kommunala projekt.

– Jag går på varje möte och det fungerar inte. Nu får allmänhetens frågestund inte ta någon tid och alla som har ställt frågor blir inte nöjda, säger Pierre Ringborg.

Kommunens beslut om att inte införa medborgarförslag motiverades med att dialogen med invånarna hade utvecklats och att metoderna som användes var snabbare och mer informella. Åsikten om medborgarförslag är något som även finns kvar inom Varbergs kommun idag.

”I Varberg har vi valt att erbjuda andra möjligheter att påverka som vi menar är mer flexibla och ger snabbare svar.”, skriver kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) i ett mejl.

Det finns inga framtida planer på att införa medborgarförslag i kommunen. I nuläget har Varbergs kommun inte heller haft några diskussioner om att följa Falkenbergs kommun, som tidigare i år införde Falkenbergsförslaget. Ett förslag medborgare i Falkenberg kan lämna in och efter behandling och godkännande rösta på via kommunens hemsida. Där måste förslaget få minst 50 röster för att det ska gå vidare.

ANNONS

Kommunallagen och medborgarförslag

Möjligheten för kommuner i Sverige att införa medborgarförslag kom med förändringen i kommunallagen 2002. Då kunde kommunfullmäktige på egen hand bestämma om kommunen skulle ta emot medborgarförslag eller inte.

År 2007 valde de att utveckla medborgarförslaget. Tidigare var det bara kommunfullmäktige som kunde gå igenom medborgarförslagen, i de kommuner där det fanns. Nu behövde det inte längre vara dem som behandlade förslaget, utan nu kunde det även delas ut till kommunstyrelsen eller den nämnd som verkar inom området förslaget handlar om.

Den senaste versionen av kommunallagen kom 2017 och trädde i kraft 2018.

Källa: Sveriges riksdag, Sveriges kommuner och regioner

LÄS MER:Medborgarförslagen skrotas – Falkenbergsförslag gör entré

ANNONS