Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Edvard Sandquist siktar på en framtid i musiken. Bild: Privat
Edvard Sandquist siktar på en framtid i musiken. Bild: Privat

Edvard Sandquist från Läjet studerar på ”Idol-skolan” i Tingsryd

Inte ens 16 år gammal flyttade Edvard Sandquist från havsluften och hemmiljön i Träslövsläge till de småländska skogarna för att påbörja sin framtidsresa mot musiken. – Det är egentligen för ungt, säger han.

Edvard Sandquist, 18, pluggar sista terminen på Academy of Music and Business i Tingsryd, en musik- och affärsrelaterad spetsutbildning. En av skolans grundare är låtskrivaren och tidigare ”Idol”-jurymedlemmen Andreas Carlsson.

– Det är en musikskola som tar in sökande från hela landet. Man får göra en audition för att komma in. Skolan blir till en plats med en massa personer som är kreativa, tänker nästan exakt likadant och har samma intresse. Det är en väldigt inspirerande plats och miljö att vara i, säger Edvard Sandquist.

Han beskriver en skola där eleverna stannar kvar långt efter de ordinarie skoltimmarna.

– Skolan är öppen fram tills klockan 22 på kvällen varje dag och det finns lärare på plats. En del sitter i grupper, sjunger och spelar. Andra sitter och skriver eller producerar musik i olika studios. Det är en kreativ plats från morgon till kväll. Folk drar inte hem efter lektionerna.

”En håla”

I Tingsryd, en ort med cirka 3 000 invånare, finns det i ärlighetens namn inte så mycket att göra förutom att jobba eller studera.

– Det är en liten håla. Men det finns en pizzeria och Ica. Det finns inget att klaga på egentligen. Och jag gillar ju att det blir fokus på musiken, vad ska man göra annars? Man kan inte gå ut och festa eller göra något speciellt.

Den enkla vägen hade varit att söka estet hemma i Varberg, vad fick dig att söka dig till Tingsryd?

– Det handlade nog lite om att jag ville testa mig själv och göra något annorlunda. Jag gjorde studiebesök på skolan och lockades av att folk verkade så drivna. Sån är jag själv också, om jag tycker något är kul så lägger jag ner väldigt mycket tid och energi.

Han var bara 15 när flyttlasset gick.

– Egentligen är det för ungt, det tycker jag också nästan. I början var det jobbigt att få med alla saker, att tvätta, laga mat, göra en massa grejer som man nästan har tagit för givet. Men när man väl har fått in det känns det som att man har blivit mer mogen och vuxen. Jag vet att jag klarar mig, säger Edvard Sandquist.

Steget in i musiken tog han som nioåring då han började spela piano.

– Helt på egen hand, lärde mig via Youtube. Vi hade ett piano hemma som jag började att plinka på. Efter det kom jag in på att jag kunde skriva egna grejer och skapa egna melodier.

I dag ligger Edvards huvudsakliga fokus på att skriva och producera låtar. Förebilderna är bland andra Avicii och Max Martin.

Sommaren 2021. Snart hägrar studenten, språnget mot framtiden.

Ingen vet än hur den kommer att bli. Vi har levt med corona-viruset i över ett år. En hårt ansatt musikbransch har fått det än svårare.

– Alla spelningar har försvunnit. VI brukar ha en del på skolan där vi bjuder in folk och säljer biljetter. Vi har livestreamat en del istället, men även om det är roligt så är det inte riktigt samma sak. Det är svårt att förutse framtiden, men redan innan så var det tufft att få livespelningar. Däremot så rullar ju Spotify och musikproduktion på bra. Och det är ganska skönt för det är huvudfokus för mig, inte att spela live. Jag har inte tappat framtidstron, avslutar Edvard Sandquist.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här