Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Dyrt och fint - nytt liv för Naturum Getterön

Naturum har vaknat till liv igen. Runtomkring växer det nya naturområdet fram och nytt kafé och mekaniksommar lockar besökare.

Efter en lång period av slummer, ett kafé som gått i konkurs och begränsade aktiviteter har Naturum vaknat till liv. Kaféet drivs av nya ägare och intill Naturum växer en mångfaldsträdgård fram, en tänkt oas för fjärilar, bin, fåglar och småkryp. Den ska ligga i en mötesplats som ramas in av trappor och träväggar. Samtidigt pågår täckningen av den gamla Lassabackadeponin.

Jordmassor från bygget av Varbergstunneln läggs ut och bildar kullar ovanpå den gamla soptippen. Förvandlingen från soptipp till naturområde är påbörjad.

Utanför entrén till Naturum har ett antal barn och deras föräldrar samlats intill en plastpool. På ett bord ligger glasspinnar, propellrar, tygbitar och annat byggmaterial.

Trots värmen och solskenet är stämningen koncentrerad. Barnen bygger båtar, testar dem i poolen och bygger sedan om.

Hugo Wahlberg-Bergman, från Veddige, ska snart fylla nio och förklarar.

– Först flöt inte båten, så jag fick sätta på fler glasspinnar.

Satsning på Mekaniksommar

Mekaniksommar är en ny typ av aktivitet för Naturum och Arvid Enemar som håller i den hoppas det ska bli fler av samma slag.

– Vi bygger bilar nu på söndag den femtonde. Men sedan hoppas vi kunna ordna fler liknande aktiviteter i höst, säger han. Det har varit populärt och barnen tycker det är roligt att pyssla.

Inne i kikarbutiken på Naturum står Mikael Nord, som var en av dem som var med på Naturum från början. Sedan våren 2020 har han varit ganska ensam vid fågelreservatet under tiden av restriktioner när kaféet varit stängt och aktiviteterna få.

Men han gläds åt framtiden för området kring Naturum.

– Jag tillhör ju dem som sprang runt här i soporna på 70-talet för att titta på fåglar. Nu kommer det bli ännu finare när massorna lagts ut och det blir fjärilshagar och naturområde.

”Dyraste och finaste förslaget”

Mikael Nord är med i Varbergs Ornitologiska förening som har varit med och lagt förslag på hur området skulle utformas efter sluttäckningen av deponin.

– Det fanns tre olika förslag och kommunen valde det dyraste och finaste förslaget.

Kostnaden för mötesplatsen, sluttäckning av soptippen och naturområdet beräknas kosta 88 miljoner.

Allt ska vara färdigt 2026.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här