Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dyr renovering väntar Rådhuset

25 miljoner kronor - och lite mer därtill. Det blir prislappen för ombyggnationen av Rådhuset till restaurang. – Vi räknar med att förhållandevis snart lämna in bygglovsansökan, säger Martin Rylander, vd för VFAB.

Som Hallands Nyheter tidigare berättat är Rådhuset i dåligt skick. Hela taket, som är ruttet, måste till exempel rivas. Dessutom är underhållsbehovet på resten av huset stort. I början av 00-talet sattes ventilation in för att komma till rätta med de fuktskador byggnaden drabbats av. Den behöver nu bytas.

Totalt räknar man med att projektet, inklusive kök och ombyggnation, så långt kommer att landa på 25 miljoner kronor. Men prislappen stannar inte där.

– Vi har nu planer på att göra lite mer saker, bland annat att inreda halva vinden och då kommer det också att bli dyrare, säger Martin Rylander.

Men alternativet att låta huset vara som det är hade inte heller varit gratis.

– Om man inte skulle göra någonting alls på Rådhuset, förutom att underhålla det så att det håller i 50 år till, tror vi att det kommer kosta runt 12 miljoner kronor.

– Men då blir det inget kök, inga fasadändringar, inga rumsändringar, inga nya toaletter och ingen handikapphiss – eller hiss över huvud taget.

Sportbarskedjan Freddies finns fortfarande med i ekvationen som tänkbar hyresgäst, även om den delen av processen har pausats. Först måste det stå klart vad byggnaden kan – och får – användas till.

Är det att ändra fasaden som är en stötesten?

– Det skulle jag gissa på. Rådhuset är en sluten byggnad och en restaurang eller kafé en öppen verksamhet.

Han poängterar att fasaden ut mot torget även behöver göras om av logistiska och arbetsmiljömässiga skäl. Och för att skapa en kontakt ut mot torget för gäster inne i restaurangen.

– Vi har hittat den mest blygsamma lösningen vi kan för att lösa det. Vår bedömning är att det är en ganska rimlig förändring och en ganska liten förändring. Men det kan man ju tycka olika om.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här