Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Dunkar med solvatten går från Varberg till Afrika

Konstnären Liv Eriksson vill hjälpa människor i Västafrika med rent vatten. Hon hoppas resa ner med 72 Solvattendunkar i december nästa år.

Solvattendunken har skapats av prisbelönta konstnären och uppfinnaren Petra Wadström. Det är en enkel plastdunk som rymmer tio liter vatten. Dunken viks upp som en bok och tack vare en yta av transparent plast släpps solens UV-strålar in. Kombinationen av uppvärmning, UV-strålning och ett filter gör att vattnet renas på mindre än en dag. I dagsläget, 2020, har över 400 000 personer i 40 länder hjälpts till renare vatten tack vare dunken, enligt Solvatten AB:s informationssida. En av dunkarna finns hemma hos Liv Eriksson i Varberg där också Gilles Dieng och Daddy Musesa samlats. Franska, engelska och svenska blandas över en kopp té när planerna kring resan diskuteras.

Vill hjälpa andra

– Jag har själv prövat dunken när jag varit ute och campat, berättar Liv. Jag gillar tekniken också. Eftersom jag är färg- och ljusterapeut så vet jag att ultraviolett strålning dödar bakterier.

Tanken är att tre personer ska resa till Afrika med dunkarna. Utöver Liv Eriksson ska Gilles Dieng från Teater Albatross i Tokalynga följa med som vägvisare. Han är född i Senegal och talar tre afrikanska språk, Wolof, Mandinka och Fulani, samt franska och engelska.

– Det ska bli spännande, säger han på engelska. Jag har rest med varor mellan Sverige och Senegal tidigare. Och man kan stöta på andra problem med myndigheter än i Sverige. Tack vare att jag talar fler afrikanska språk hoppas jag kunna hjälpa till i oväntade situationer.

– Ja, det behövs någon som kan hjälpa oss så att vi inte fastnar någonstans. Dessutom ska vi ha med någon som kan dokumentera resan.

Sponsring

Hela projektet går under samlingsnamnet LivsVatten och flera idéer finns för att samla in pengar till dunkarna och resan. Dels får företag möjlighet att sponsra dunkar, men också privatpersoner kan bidra med mindre belopp. En konstauktion arrangeras och i juli nästa sommar planeras en musikfestival med yoga, afrikansk dans, bokbord och försäljning av kläder och konst. Daddy Musesa är en av dem som arbetar med festivalen ideellt och har ansvar för den afrikanska delen.

– Jag vill vara med och göra det här därför att det är en av mina principer att hjälpa människor. Att hjälpa andra är ett naturligt sätt att bidra till sitt eget välbefinnande, säger han eftertänksamt och ler.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Livsvatten

Mellan den 14 och 26 november är det konstauktion på Borgmästaregatan 24, KonTur. Fredag är sista dagen att skänka konst. Intäkterna går till inköp av Solvattendunkar.

Läs mer på: www.livsvatten.com

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här