Jana Nilsson (S) är andra person att utsättas för utfrågningen inspirerad av Astrid Lindgrens rumpnissar.
Jana Nilsson (S) är andra person att utsättas för utfrågningen inspirerad av Astrid Lindgrens rumpnissar. Bild: Edith Camilla Svensson

Dumfrågestund med politikern Jana Nilsson (S)

I artikelserien ”Vaffödådå?” träffar vi människor med olika typer av expertis, erfarenheter eller tro och ställer dumfrågorna som man ofta drar sig för att fråga i rädsla att verka dum eller oartig.

ANNONS
|

Andra person att utsättas för utfrågningen inspirerad av Astrid Lindgrens rumpnissar är politikern och oppositionsrådet Jana Nilsson (S). Han är heltidspolitiker och får i denna frågestund agera representant för politiker i allmänhet.

Varför ska en politiker tjäna mer än en genomsnittlig arbetare?

– Alla politiker gör inte det, de flesta är deltidspolitiker och har en ersättning per timme. Den är visserligen högre än en industriarbetares men det grundar sig i att det ska vara det möjligt för alla oavsett inkomst att ta ett politiskt uppdrag. En politiker som mig däremot har något högre ersättning eftersom jag jobbar heltid med det jag gör. Det handlar om att vi har ett stort ansvar för den utvecklingen som sker i en kommun, det är grunden.

ANNONS

Tycker du att din lön är skälig?

– Det måste andra göra en bedömning av. Det finns nog de som tycker den är alldeles för hög och att man inte gör ett bra jobb överhuvudtaget, medan andra tar för givet att man ska ha en hög ersättning som politiker just för att man har ett stort ansvar att leva upp till.

Varför pratar politiker ofta krångligt och svarar svävande på frågor?

– Det kan vara så att de faktiskt inte har grepp om ämnet. Jag själv tycker inte att jag gör det, men jag kan tänka mig att det är så för andra ibland. I vissa fall kan det också vara en ren personlighetsfråga. Det är inte alla som kan vara tydliga även om man kan frågorna.

Men ni går väl också retorikkurser som bland annat går ut på att fortsätta upprepa budskapet oavsett journalistens fråga?

– Ja, och jag har också gått retorikkurser även om jag inte tar till mig allt i det. Det kan också vara så att journalisten har ett syfte med frågan som politikern inte köper och därför står fast vid det den faktiskt tycker är viktigt att få ut.

ANNONS

Hur lätt är det att vara ideologisk och samtidigt kommunpolitiker? För vad har Fästningsbad och skejtramper med ideologi att göra?

– Jag tror det är jätteviktigt att man utgår från en politiskt, grundläggande uppfattning, och att man baserar sin politik på någon form av idé. Men du har helt rätt i att i en kommun är väldigt många frågor av mer praktisk natur, och fästningsbadet är ett bra exempel. Hur mycket idé är det i det? Idéerna kommer möjligtvis in om det plötsligt skulle kosta 200 kronor per bad eller inte.

Spelar det då någon roll vilket parti man röstar på i ett kommunval?

– Det gör det absolut, eftersom den stora delen av en kommuns roll handlar om att driva service åt kommuninvånarna i skola, vård och alla de olika delarna. Där finns många olika uppfattningar. Nu finns det inte jättestora möjligheter att göra så mycket kommunalt eftersom de stora frågorna ofta är lagstiftade, vad man röstar får mer personeffekt i en kommun än det får på riksplan. Men det har absolut betydelse vilka partier som styr.

Händer det att någon somnar under kommunfullmäktigemöten?

– Det har absolut hänt, men jag har inte gjort det. Men det är inte så konstigt, jag springer rätt mycket upp och ner under debatterna. Men visst händer det att folk sitter och småsomnar under möten här och var, det är långa långa dragningar och alla är inte engagerade i alla frågor och då är det lätt att tappa fokus.

ANNONS

Är det inte lätt att man som politiker börjar fatta beslut för att gynna sig själv?

– Jag vet inte om det är lätt eller inte, men uppenbarligen händer det då och då. Men går man in som politiker är det faktiskt så att man har mindre utrymme än andra utnyttja situationer. Man får vara mycket noggrannare med att se till att anhöriga och man själv inte får fördelar. Vi måste ha en trovärdighet utåt, men visst finns det enskilda personer som inte kan hålla fingrarna i styr var

man än är i samhället.

Finns det saker som du inte vågar säga eller tycka?

– Nej, och jag har personligen aldrig känt mig hotad eller rädd. Däremot händer det att jag väljer vad jag säger, det är viktigt att man uttrycker sig på rätt sätt. Klart som tusan att jag i vissa lägen kan ha en något annorlunda uppfattning än vad partiet har, men då har jag respekt för att det finns en majoritet i partiet som har en viss uppfattning. Då går inte jag ut och tycker något helt annat. Det pratas ibland om ”partipiskan”, men samtidigt är vi valda för ett parti och har ett ansvar för det.

ANNONS

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

LÄS MER:”Det finns nog en del som tror på Harry Potter också”

ANNONS