Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter med gode vännen Carl-Anders Lundgren som gick bort 2015. ”Han hade en fantastisk kunskap om Varbergs hus och byggnader, varför de såg ut och låg där de gjorde samt om människorna som bodde där. Sådan kunskap som jag tycker är viktig”. Bild: Privat
Peter med gode vännen Carl-Anders Lundgren som gick bort 2015. ”Han hade en fantastisk kunskap om Varbergs hus och byggnader, varför de såg ut och låg där de gjorde samt om människorna som bodde där. Sådan kunskap som jag tycker är viktig”. Bild: Privat

Dubbelbokning blev början på ny karriär

Alla som var med minns sommaren 1994 med Sveriges brons i fotbolls-VM och de höga temperaturerna. Men för Peter Börjesson har den etsat sig fast i minnet av en annan anledning. Det var då han, motvilligt, för första gången guidade turister och Varbergare runt i stan.

25 år har hunnit passera. Så lång tid sätter sina spår, både i en stad och i en kropp. Förra våren drabbades Varbergsprofilen Peter Börjesson, 48, av en hjärtinfarkt.

– Jag har försökt att dra ner på tempot lite grann, men det är svårt, säger han.

LÄS MER: Vårtalaren Peter Börjesson stoppas inte av hjärtinfarkten

Hans stadsvandringar har blivit omåttligt populära. Numera guidar han runt i olika delar av Varberg året runt, även om det stora trycket är på sommaren med flera vandringar i veckan.

Men från början var Peter Börjesson inte alls intresserad av uppdraget. Han hade ett stort historieintresse och funnit en vän och mentor i Carl-Anders Lundgren som ägde Lundgrens bokhandel. Det var även Carl-Anders som hade börjat med stadsvandringarna i Varberg.

– En dag ringde han och hade dubbelbokat sig och frågade om jag ville ta en. Aldrig i livet sa jag, berättar Peter Börjesson.

Carl-Anders stod på sig, men Peter poängterade att han tyckte det var jobbigt att stå inför folk eftersom han var aningen blyg. Svaret från Carl-Anders kom rakt från hjärtat:

– En sak ska du ha klart för dig. Vilken jävla idiot som helst kan bli guide, så det kan du också bli.

Det blev en provokation som den 24-årige Peter Börjesson svalde med hull och hår. Första vandringen blev lyckad och sedan dess har han fortsatt.

– Jag och Carl-Anders arbetade ihop i många år. Vi gjorde även bussutflykter, guidade båtturer och vi hade även guidningar med flyg. Trots att det var stor åldersskillnad blev vi riktigt goda vänner, säger Peter Börjesson.

Böcker är en stor kunskapskälla för Peter, men allra mest har han lärt sig genom att intervjua gamla Varbergsprofiler. Och trots all fakta som sitter i ryggraden vill han inte kalla sig för expert.

– Det får andra kalla sig. Ju mer jag lär mig om Varberg, desto mer inser jag hur lite jag kan.

Ingen stadsvandring är den andra lik, något som återkommande flanörer ofta påpekar.

– Jag försöker också anpassa vandringarna efter hur grupperna ser ut. Turister vill ha mer grova drag, är det äldre Varbergsbor som går med så vill de ofta ha mer detaljer om exempelvis vilka som bodde var, säger Peter Börjesson.

Hur är en bra guide?

– Kunskap är viktigt och att man kan förmedla den. Det gäller att inte raljera och tro att man är bäst, då blir det bara torrt och tråkigt. Humor är a och o. Det gäller också att vara lyhörd och att kunna snappa upp vad som händer i omgivningen.

Mycket har förändrats med stadsvandringarna sedan starten, inte minst genom att Varberg är en stad i förändring.

– En sak som är tydlig är att folk vill se och höra om allt det nya som ska hända, med tunneln och den nya stadsdelen som ska byggas. En del ser på det med fasa och andra med spänning. Men Varbergs framtid är något som engagerar, avslutar Peter Börjesson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Staden har legat på flera olika platser.

Den nuvarande stadsbilden har förändrats kraftigt genom stadsbränderna på 1700- och 1800-talet.

Vi har ett väldigt stort torg, Sveriges tredje största.

Bockstensmannen - en symbol för Varberg som alla känner till.

Cyklarna från Varbergs industriella ryggrad Monark fick Sverige att börja rulla.

Som kuriosa - punschpralinen kommer från Varberg.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här