Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ghadi Ghazele, kommunpolis i Varberg. Tillsammans med kommun och region skriver de årligen under ett medborgarlöfte. Bild: Jennie Persson/HN Arkiv
Ghadi Ghazele, kommunpolis i Varberg. Tillsammans med kommun och region skriver de årligen under ett medborgarlöfte. Bild: Jennie Persson/HN Arkiv

Du kan bestämma vad polis och kommun ska lova

Pandemin satte stopp för flera av förra årets planerade insatser mot ungas narkotikabruk. ”En del insatser har behövt fysisk närvaro”, säger Ghadi Ghazele”. Nu är det dags att vara med och påverka nästa års medborgarlöfte.

Sedan 2017 har polisen i Varberg, Varbergs kommun och Region Hallands årligen skrivit under något som de kallar för Medborgarlöfte. De olika aktörerna tar först pulsen på vad kommuninvånarna vill att de prioriterar, och utifrån det skapar de löften till medborgarna på insatser.

– Syftet är att öka tryggheten och förebygga brott. Det är så viktigt att medborgare i hela kommunen får tycka till om vad som är viktigt, det är då vi enklast kan göra åtgärder för att höja förtroendet och öka tryggheten, säger Ghadi Ghazale, Varbergs kommunpolis.

Nu har de satt igång med årets medborgardialog, som alltså är den del av processen där de tar kommuninvånarna på pulsen. I vanliga fall träffar de folk, men i år kommer de framför allt att fokusera på att samla in synpunkter digitalt även om en del också kan ske utomhus.

Den som vill vara med och bestämma vad de ska lova inför kommande år kan fylla i en enkät via Varbergs kommuns hemsida.

– Vi vill ha alla möjliga synpunkter, det behöver inte handla om de stora frågorna, säger Ghadi Ghazale.

Ghadi Ghazale menar att de tidigare år har genomfört det de har lovat, förutom just nu när pandemin satt stopp.

– En del insatser har behövt fysisk närvaro, så det är något vi inte kunde rå för.

Medborgarlöftet för 2021 är en uppdaterad version av det som gavs 2020. Det handlar om barn, unga och narkotika.

– En insats som var synd att det inte blev var en trygghetsvandring med boenden och ungdomar runt Mittpunktens ungdomsgård. Det var planerat just när de strikta restriktionerna genomfördes i november. Men den insatsen ligger kvar och det är bara att köra när det har lättat igen, säger Ghadi Ghazele.

Tidigare år har medborgarlöftet haft bland annat cykelstölder och trafikförseelser utanför skolor i fokus.

– Något som ofta återkommer när vi pratar med folk är trafik. Det retar ganska många, och det förstår jag. Det är vanligt att folk vill ha fler kontroller runt skolor, säger han.

På Varbergs kommuns hemsida kan man via nyhetsarkivet och april 2021 klicka sig vidare till enkäten för Medborgarlöften 2022. Sista svarsdag är 16 maj.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här