Dramatisk historia längs vandringsleder

Året 1834 dog sex personer i Gunnarsjö församling när koleran härjade i Sverige. Den avsides kolerakyrkogården som nås via en av Kungsjölederna.

ANNONS
LocationKungsäter||

– Det blir en påminnelse om att det inte är första gången vi haft dödliga smittsamma sjukdomar, säger Jenny Svensén när hon står intill gärdsgården som omger den oansenliga kyrkogården i skogen.

1834 dog mellan 12 000 och 13 000 personer i Sverige av kolera enligt officiella uppgifter.

Rädsla för kolera

Kyrkogårdsleden börjar vid kyrkogårdsmuren vid mötesplatsen i Gunnarsjö och går tillbaka till kyrkan. Leden är 1,7 kilometer lång och går genom skog och öppet kulturlandskap. Jenny Svensén som är kyrkvaktmästare i Gunnarsjö och med i Kungsäter-Gunnarsjö bygdelag som arbetet med lederna under flera år känner till den väl.

ANNONS

– Man var så rädd för sjukdomen och visste inte riktigt hur den smittade, lite som med covid-19 idag. Därför begravdes de döda på särskilda gravplatser.

Allt fler hittar hit

Denna sommar när utomhusaktiviteter är populära har Kungsjölederna, som nyligen börjat marknadsföras, fått en extra skjuts.

– Vi ser folk på lederna varje dag, säger Jenny Svensén nöjt. På sikt hoppas vi att det också ska leda till att någon öppnar ett café eller ytterligare ett bed & breakfast.

Gunilla och Peter Carlsson har cyklat till mötesplatsen i Gunnarsjö från Getteröns camping.

– Det är en jättefin led i vackra omgivningar, säger Gunilla.

Efter att ha cyklat en bit på kyrkogårdsleden och en kort paus vid mötesplatsen i Gunnarsjö tar de sikte mot Höga Bro-leden.

Höga Bro

Höga Bro-leden är 4,4 kilometer lång och går över skogsväg och asfalt. Den har fått sitt namn efter bron över Fönhultaån som har en konstruktion utan motsvarighet i Sverige. Bron, som höll på att rämna, renoverades 2015. Utöver att den sju meter höga bron är ett stycke byggnadskonst är platsen vidunderligt vacker. Det är omöjligt att inte stanna och bara njuta.

– Ja, det är något speciellt med rinnande vatten, säger Jenny Svensén.

ANNONS

Gunilla och Peter stannar också till med cyklarna just här för att bara titta och ta en bild.

Utmed leden finns även en rastplats med vindskydd, grill och toalett vid Stora Sävsjön.

Här får ögonen vila på näckrosor som smyckar vattenytan. Smitta och farsoter känns avlägsna.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Kungsjölederna

Kungsjölederna omfattas av ca 30 km markerade leder i Kungsäter och Gunnarsjö. För dagsvandraren finns flera turalternativ med start i Gunnarsjö, Agnbäck eller Sju Sjöar.

För långvandraren finns möjlighet att nå Kungsjölederna från Åkulla bokskogar via Hallandsleden.

ANNONS