Drabbade företag får gehör om p-platser

"För få parkeringsplatser för oss och våra kunder mitt i tunnelbygget". Det är den gemensamma åsikten bland flera av verksamheterna kring tågstationen. Till våren ska några av taxiplatserna göras om till korttidsparkeringar.

ANNONS
|

Inklämda mitt i tunnelbygget ligger China Sea, Via Veneto, Kabul livs, Salong Comfort och Carisma på Västra Vallgatan och även Pressbyrån inne i stationshuset. Att stanna bilen och snabbt plocka upp sin hämtmat eller att handla lite spontant är krångligt för kunderna då flera parkeringar har försvunnit i samband med tunnelbygget. Och den som inte tågpendlar har inte direkt "vägarna förbi" som det ser ut nu. Första året av tunnelbygge har alltså blivit kostsamt för verksamheterna, konstaterar ägarna själva.

– Det är jättesvårt för oss när kunden inte hittar parkering. Visst beställer en del hemkörning, men vi har tappat mycket, säger Basel Joha som driver pizzerian Via Veneto.

ANNONS

Vad som beror på coronapandemin och vad som är beror på tunnelbygget och de få parkeringsplatserna är svårt att säga, men han tror att en stor del handlar om bygget.

– Vi har ungefär 60 procent färre kunder, fortsätter han.

"Slöseri med plats"

I samband med att tunnelbygget drog igång för ett år sedan och att området på Eskilsgatan mittemot tågstationen blev till busshållplats försvann alltså omkring 40 parkeringsplatser. Samtidigt finns det elva parkeringsplatser reserverade för taxibilar på Engelbrektsgatan och en sträcka om 16 meter på Eskilsgatan. Slöseri med plats, menar Eng Trenh som jobbar på China Sea.

– Det är lite väl många och vi ser hur de står tomma väldigt ofta samtidigt som vi behöver dem, säger hon.

Aktuellt när tjälen går ur marken

Lennart Derle är trafikingenjör på Varbergs kommun och enligt honom ligger det i planerna att göra om ett antal taxiparkeringar till korttidsparkeringar enligt företagarnas önskemål. Men det är inte aktuellt förrän till våren.

– Vi kan inte måla om gatan förrän det är lite varmare. Det får inte vara saltat på vägen och tjäle i marken, förklarar han.

Att man gjorde så många platser reserverade åt taxi från början förklarar han med att det skedde i dialog med de två taxibolagen i Varberg – Varbergs taxi och Taxiraketen.

ANNONS

– Det var så många som de sade sig behöva. Nu har förutsättningarna förändrats delvis på grund covid-19, säger han.

Om allt går enligt planerna är det fem taxiparkeringsplatser i slutet av Engelbrektsgatan, nära korsningen mot Västra Vall, som ska göras om till 30-minutersparkeringar.

ANNONS