Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Drömmarna i Derome blev sanna i Toscana

Redan som barn hemma i Derome skrev hon i dagboken: ”Jag vill bli fotbollsproffs”. Ett italienskt bananskal slungade Sara Nilsson till Toscana.

Sara Nilsson fick ett kontraktsförslag från Florentia San Gimignano kring storhelgerna. Den 8 januari reste hon ner till trakterna av Florens. Den 19 januari debuterande hon som inhoppare mot Fiorentina. De två senaste har Sara börjat från start. Det har blivit matcher mot Hellas Verona och Juventus.

I helgens match var det bortamatch mot Bari i södra Italien och övernattning. Det behövdes aldrig när Sara Nilsson spelade i division 2 Halland 2013.

– Det är roligt att komma så här långt utan att jag varit med i några landslagssammanhang. Jag har ju hunnit med mycket annat. Jag har en femårig utbildning från universitetet.

Förra året blev besvärligt med laget Kungsbacka DFF som gjorde en kortvisit i Damallsvenskan.

– Det tråkiga är att laget splittrats, alla spelar på olika håll.

Miljön i byn Tavarnuzze, strax söder om Florens, är alldeles utmärkt. I byn är det gångavstånd till allt.

– Allt som har med fotbollen att göra finns här. Det är bergigt och ligger i en dal, det är väldigt vackert faktiskt. Det är ganska grönt och frisk luft. Det blommar inte riktigt, men det är mest grönt, säger hon på telefon på väg mot behandlingen Sara är på väg till.

– Jag brukar ta bussen in till Florens. Det är like vackert varje gång och det blir nya upptäckter. Man blir lika imponerad varje gång. Här finns många roliga secondhand-butiker, men det är mest att gå omkring och titta. Det är så jäkla fint.

Maten kanske inte heller är så tråkig?

– Jag gillade italiensk mat innan jag kom hit. Det finns så många bra ställen och kaféer. Det blir mycket vegetarisk mat även om jag egentligen inte är vegetarian.

Hon har hittat sin älsklingsrätt, en stark pasta med chili.

Sara Nilsson visste redan vad spaghetti hette på italienska när hon kom ner till Italien – till skillnad från gamla Blåvittproffset Johnny Ekström. Det var spanska hon läste i skolan med vissa likheter på pappret.

Hur går det med italienskan?

– Vi går och läser varje vecka. Det ingår i kontraktet. Arbetsspråket på träningarna är italienska, men det lär man sig efter hand. Sara intygar att hon lärt sig fem ord i grön träningsmiljö: ”Höger, vänster, upp, press, passa”. Vi gjorde dock inget glosförhör.

Hur är det med kamratskapet?

– Det är professionellt, men spelarna är väldigt sociala. Alla vill väl. Det är klart att det finns konkurrens, men det ska det finnas. Det märks på planen med inte utanför. Jag fick en väldigt bra känsla direkt.

Kontraktet varar till maj. Gissa om Sara Nilsson förtjänar den här våren.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här