Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Doulor ger stöd inför förlossningen när vården sviker

När Eva-Maria Eriksson och Nils Sundberg väntade barn hörde de skräckhistorier om förlossningsvården.
– Därför tog vi hjälp av en doula som var med under hela förlossningen. Jag hade aldrig velat vara utan den tryggheten, säger Eva-Maria.

De tar emot hemma i lägenheten i Majorna i Göteborg där de bor. Sonen som hunnit bli en månad gammal är det centrum kring vilket deras liv nu kretsar. Han är nyss vaken och ligger i sin moster Ebbas knä och vilar medan Eva-Maria och Nils gör i ordning fika. Klockan är ett på eftermiddagen och Nils har nyss stigit upp.

– Man sover i tvåtimmarspass och lever i ständig jet-lag ungefär som om man har varit på resa långt bort och kommer hem till en annan tidszon, säger Nils.

Även om tiden med en bebis i hemmet är en stor utmaning var det förlossningen som blev mest omtumlande.

– Man kan inte föreställa sig hur det är även om vi hade förberett oss. Förlossningen var mer extrem än jag väntat mig, säger Nils.

Utdragen förlossning

Sonen är född på Varbergs sjukhus. Förlossningsarbetet blev utdraget och Pia Gudmundsson som jobbar som doula i Göteborg och i Halland var med hela tiden.

– Det var en ovärderlig hjälp som jag inte hade velat vara utan. Det var framförallt tryggheten som det gav som var det viktigaste, säger Eva-Maria.

När de upptäckte att de väntade barn började Eva-Maria fundera på hur hon ville ha sin förlossning och fick idén att ta hjälp av en doula. Hon hade hört om deras arbete och var intresserad av det extra stöd som en doula kan ge.

– Jag har andra vänner som fick barn under tiden då förlossningskrisen startade. Då var jag höggravid. Ett par som jag känner fick ringa till tre olika förlossningsavdelningar innan de fick komma in. Den vetskapen hade kunnat göra mig jättenervös men eftersom vi anlitade Pia så har vi haft ramar, säger hon och fortsätter:

– Vi har vetat att vi kommer att ha någon som kan guida oss, före under och efter förlossningen. Hon har inget medicinskt ansvar men kan hjälpa känslomässigt och praktiskt.

Köpte sig ur krisen

Hon sticker inte under stol med att bristerna i förlossningsvården var en anledning till att hon tog hjälp.

– Man kan säga att vi köpte oss ut ur förlossningskrisen. Jag var ganska arg på vården. Min kompis är barnmorska och jag vet att hon vill vara närvarande men i praktiken finns inte de resurserna.

Eva-Maria och Nils tycker att de blev väl mottagna på förlossningen i Varberg vilka även välkomnade moster Ebba. Tills slut var de tre stödpersoner, förutom förlossningspersonalen runt Eva-Maria, vilket är ovanligt. Nils tyckte att Pias närvarande vid förlossningen också hjälpte honom att vara lugn och kunna fokusera sig på att vara ett stöd för Eva-Maria.

– Hon hjälpte oss också med de praktiska frågorna så att jag slapp hålla på med det. En del tror att doulan ska ta partnerns plats men så är det inte.

Stöd i forskning

Båda tror att hjälpen de fick inte bara hjälpte dem under förlossningen utan också kommer att ha stor betydelse framöver.

– Den vanligaste orsaken till förlossningsrädsla är en traumatisk första förlossning, Det är så vanligt med dåliga erfarenheter. Det hade kunnat bli en traumatisk upplevelse för oss eftersom det drog ut så på tiden, säger de.

Pia Gudmundsson håller med om den slutsatsen.

– Det finns mycket forskning som tydligt visar på det. Vi kan minska risken för diverse komplikationer, inte bara öka upplevelsen av själva förlossningen, säger Pia Gudmundsson.

Hon anser inte att doulorna konkurrerar med barnmorskorna i vården utan ska ses som ett komplement.

– Om förlossningsvården fungerar så att man har samma barnmorska eller grupp av barnmorskor med sig hela vägen så skulle vi kanske vara överflödiga men nu är det inte så, säger Pia Gudmundsson.

Kort om doulor:

Benämningen doula kommer från grekiskan och betyder ”kvinna som ger omvårdnad”. Från början var det främst utlandsfödda, icke svensktalande kvinnor som förväntades anlita en doula som stöd men idag är det lika vanligt bland svenskfödda kvinnor. Det kostar ungefär mellan 3000 och 20 000 kronor att anlita en doula utifrån den nivå av utbildning och erfarenhet hen har.

Källa: Vårdguiden och Pia Gudmundsson, Er doula.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här