Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/8

Domen mot politikern Sven Andersson

Tingsrätten har avgjort Lasse Didings stämningsansökan för snatteri.

Lokalpolitikern Sven Andersson (M) i Varberg friades under torsdagen från anklagelsen om att ha snattat en brödbit från Hotell Gästis frukostbuffé den 12 april 2016.

– Det känns skönt, säger Andersson till Hallands Nyheter.

Han hade stämts av hotellägaren Lasse Diding, som hävdade att han hade förbjudit Sven Andersson från att "ha Gästis som sin värmestuga" och att fortsätta ta gratis kaffe med tilltugg, som han gjort i flera år, eftersom det var störande för personalen.

Rådmannen Gerd Möllers finner i sin dom att det inte är styrkt att Andersson "hade klart för sig att det medgivande han tidigare haft, att tillgodogöra sig gratis förtäring på hotell Gästis, inte längre förelåg. Åtalet ska därmed ogillas".

– Jag har haft en tilltro till det svenska rättssystemet och hela tiden vetat att jag är oskyldig, säger Sven Andersson till HN.

Hade tillåtelse

Domen slår fast att "Sven Andersson har tagit ett bröd från Hotell Gästis" och att ha la det i "sin rockficka och lämnade hotellet". Men även att han "tidigare haft tillåtelse eller i vart fall ett tyst medgivande från Lasse Diding att i viss omfattning fika gratis".

– Jag har funderat på vad som hände, men minns inte eftersom det gick flera månader innan Diding anklagade mig.

Ord mot ord

Den springande punkten är att parternas uppgifter går isär i fråga om Lasse Diding drog tillbaka sitt generella fikamedgivande och i så fall när.

Den anklagades berättelse "ska ligga till grund för tingsrättens bedömning, om den inte framstår som osannolik eller kan motbevisas" och här står "ord mot ord", skriver domaren.

– En sak under rättegången var märklig och det var att jag och Lasse Diding visste att han ljög, men ingen annan. Jag kan inte minnas att han sa ett enda sant ord. Han säger ju att jag är kleptoman, påstår den 57-årige politikern.

"Måste kännas jobbigt"

Sven Anderssons kollega sedan 2011 i Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott, Linda Berggren (S), tycker att domen är rimlig.
– Jag har själv varit nämndeman och vet att det måste vara ställt utom rimligt tvivel för att man ska nå en fällande dom. Här handlar det inte om att snatta i exempelvis en butik och det verkar ju ha funnits en tyst överenskommelse mellan parterna, säger hon till HN.

När det gäller den moraliska biten och Didings åsikt att Sven Andersson "behöver hjälp att ta sig ur ett tvångsmässigt beteende” tror Linda Berggren att den senares påstådda agerande i samband med olika bjudningar har varit föremål för diskussion hos vissa.

– Jag tror inte att Sven ser på detta på samma sätt själv. Han är en omtänksam motståndarpolitiker med många goda sidor, som jag tycker jättebra om. Nu har en enskild händelse uppmärksammats på ett olyckligt vis och det är klart att det måste kännas jobbigt för alla inblandade, säger Linda.

Ska betala 99 000 kr

Lasse Diding åläggs betala Sven Anderssons rättegångskostnader på 99 000 kronor. Den kände hotellmiljonären har tidigare sagt till Hallands Nyheter att han är försäkrad och bara behöver betala en självrisk. Diding har även sagt att han inte tänker överklaga domen.

Varbergs moderata kommunalråd Ann-Charlotte Stenkil var upptagen med arbete i Stockholm när domen lämnades, men berättade några timmar före att rättsfallet troligen kommer att diskuteras i kretsstyrelsen.

– Det är en förtroendefråga och vi har redan börjat med nomineringsprocessen inför valet 2018, där vi vill ha en helhetsbild av alla ungefär 60 kandidater. Allmänhetens förtroende är en viktig del, så det är lämpligt att vi tar upp fallet oavsett om det blir en friande dom eller ej, säger Ann-Charlotte Stenkil.

"Vi håller oss informerade"

Kommunalrådet fick själv höra Sven Anderssons åsikt under den moderata fullmäktigegruppens månadsmöte i måndags.

– Ja, han ville ha en stund för att redogöra syn på saken. Kretsstyrelsen följer också fallet med intresse och vi håller oss informerade, men har inte vidtagit några åtgärder. Vi har inte heller diskuterat vad som kan hända vid en fällande eller friande dom, förklarar Stenkil.

Att brödhistorien på Gästis ledde till ett enskilt åtal tycker hon är konstigt.

– Det borde ha kunnat lösas på ett annat sätt, genom att de talade med varandra.

Du vet väl att Lasse Diding hävdar att han flera gånger har försökt prata med Sven Andersson om det som Diding och ett flertal vittnen kallar "ett tvångsmässigt beteende"?

– Ja, jag har läst vad Lasse Diding skriver på Facebook, men jag tycker i så fall att det går att ta hjälp av någon annan, så att man inte tar tid och pengar från vårt rättsväsende. Det är onödigt, svarar Stenkil, som inte vill säga något om sina egna upplevelser av partikamraten Andersson.

Sven Andersson vet inte om brödhistorien påverkar hans anseende.
– Nej, men jag är ju frikänd och under resans gång har jag fått förvånansvärt många muntliga och glada tillrop. Det hade jag inte väntat mig. Hela Varberg inser förstås att allt handlade om en hämnd för damen med handväskan.

 

Läs även tidigare artiklar: 

 

 

 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här