Domen klar efter knivbråket i Himle

Varbergs tingsrätt har lämnat besked om de fyra åtalade männen.

ANNONS
|

Allafyra åtalade döms till fängelse för knivbråket i Himle, där en flykting från ett annat land fick livshotande skador.

Den äldste av släktingarna, som är den enda som har pekats ut av den svårt knivskadade mannen,döms till fyra år och sex månader i fängelse för försök till mord samt ett tidigare fall av misshandel.

Varbergs tingsrätt dömer de tre yngre männen till ett års fängelse vardera för medhjälp till grov misshandel. Rätten ogillar däremot åklagarens yrkan om utvisning från Sverige i tio år.

Läs mer: Kritik mot åtalet om mordförsök

Alla fyra männen ska "på grund att det finns risk för flyktfara, kvarblir i häkte till dess domen vinner laga kraft".

ANNONS

Fakta: Detta har hänt

25–26/5: På natten hittas en 23-åring nära flyktingförläggningen i Himle, med livshotande skador. Han har blivit slagen i huvudet och knivhuggen tre gånger. Ytterligare två män, i 30-årsåldern och av annan nationalitet, är knivskurna. Alla tre grips av polisen.

29/5: De två äldre männen häktas, misstänkta för mordförsök.

21–22/6: Två släktingar som är i 25-årsåldern är anhållna i 27 timmar, misstänkta för samma brott.

16/8: Tingsrätten häktar de ovan nämnda, asylsökande släktingarna.

15/9: De fyra männen åtalas för försök till mord alternativt försök till dråp alternativt grov misshandel. Alla förnekar brott. Den äldste erkänner att han har utdelat flera slag och ett knivhugg, men säger att det skedde i nödvärn. Ingen har åtalats för de knivskador som två av de åtalade ådrog sig.

19/10: Varbergs tingsrätt dömer tre av männen till ett års fängelse för medhjälp till grov misshandel och den äldste av dem förförsök till mord och misshandel till fängelse i fyra år och sex månader.

ANNONS