Dogdater gör succé i Varberg – hjälper hundar att dejta

I ungefär ett år har den svenska dejtingappen Dogdater parat ihop hundar med varandra. Med nästan 17 000 användare och en spridning över flera länder gör appen stor succé – inte minst i Varberg.
– Där är hur många hundar som helst, säger vd:n Nanna Helsén.

ANNONS
|

Appen, som beskrivs som en blandning mellan Tinder och Facebook för hundar, lanserades under hösten 2021.

Sedan dess har Dogdater bara expanderat – och med tiden etablerat sig som en viktig tjänst i hundägares sökande efter en parningspartner eller lekkamrat till sina egna hundar.

– Det är en galen men samtidigt kul idé, säger vd:n Nanna Helsén, som grundade appen tillsammans med några kompisar.

Hon berättar att Dogdater i första hand är till för att hundar ska kunna träffa varandra.

– Det är viktigt för hundar att få träffa andra hundar. Vi kan ge dem mycket, men inte det som de kan ge varandra.

ANNONS

Däremot ser hon det som en bonus om även hundägare kan få nya kontakter genom appen.

– Vi är bara glada om den också kan bidra till andra relationer, för med en hund kommer alltid en människa. I början hade vi nästan bara fokus på hundarna, men efterhand har vi insett att vi även behöver lyfta fram människan mycket mer.

”Helt vilsen i rollen som hundägare”

För att underlätta sökandet innehåller tjänsten flera olika funktioner.

– Hundarna har egna profilbilder och det finns en sökfunktion, med liknande logik som Tinder, där du kan scrolla bland olika hundar. Då kan du ställa in olika platser och raser för att enklare hitta en hund att stämma träff med.

Nanna Helsén fortsätter:

– Dessutom går det att följa eller skicka vänförfrågan till andra hundar för att se deras inlägg i den så kallade ”hundgården”. Den liknar Facebook, och här kan du göra egna inlägg och se vad andra hundar gör. Vi har märkt att det är mest poppis att försöka hitta hundar som finns i närområdet.

Hur väcktes idén om att skapa en dejtingapp för hundar?

– Det var lite olika. En av grundarna ville para sin hund, så hon gick runt och fysiskt raggade. Det gick sådär. Därför ville hon ha en plattform för parningsdelen. Jag kände mig i stället helt vilsen i rollen som hundägare när jag skaffade hund, och därför ville jag komma åt en plattform där man kan utbyta erfarenheter och kunskaper.

ANNONS

Hundtätt i Varberg

I dagens läge är appen så pass stor att det finns aktiva användare i hela Sverige – och även många i Spanien, Bryssel och San Francisco.

– Vi har växt jättemycket. Nu har vi strax under 17 000 konton och vi brukar få runt 40 nya om dagen. Vi har förstått att folk verkligen har saknat den här typen av app.

En plats som sticker ut är Varberg, menar vd:n.

– Av det jag kan se i appen finns det hur många hundar som helst i Varberg. På andra ställen kan det vara flera kilometer mellan olika användare, men i Varberg är det väldigt många nära varandra.

– Det är nog en tacksam stad att ha hund i på så vis att det är en relativt stor stad men samtidigt mycket natur. Det har verkligen blivit ett hundcommunity.

En hundvaktsfunktion i nästa version

En av alla användare i Varberg är Alexandra Nilsson, som började nyttja tjänsten i våras.

– Jag köpte en ny hund (Baloo) och ville att den skulle få träffa andra hundar, och det har fungerat jättebra med den här appen, säger hon.

– För några år sedan fanns det bara ett par Facebook-grupper, men detta är mycket smidigare.

Varför tror du att appen blivit så populär här?

ANNONS

– Jag vet inte riktigt, men jag tror att det är många som har saknat den här typen av tjänst. Dessutom finns det väldigt många hundägare här.

Ungefär ett år har gått sedan Dogdater lanserades, men vd:n Nanna Helsén är tydlig med att det fortfarande finns en stark motivation att förbättra appen.

– Vi försöker utveckla hela tiden och ta fram nya funktioner tillsammans med användarna. I nästa uppdatering kommer vi bland annat lägga till en hundvaktsfunktion, för de som behöver en hundvakt eller kanske bara vill ha hund ibland, avslutar hon.

ANNONS