Different Nations tog plats på scenen

Sommartid är konkurrensen enorm när det gäller att få lyssnare. På många ställen i Varberg serveras etablerade artister. Men det finns också lokala inslag.

ANNONS

Societetsparkens utescen bjöd i torsdags bland annat på två färska lokala akter från Varbergs unga musikliv. Att Parkmusiken erbjuder plats för ungdomar är viktigt för rekryteringen av unga musiker.

Vi fick uppleva passion av olika former. Moa Erlandsen och bandet Different Nations lockade fram energin. Det fanns inte en chans att publiken skulle somna på träbänkarna.

19-åriga Selma Carlstein från Bläshammar och hennes kompande brödrapar bjöd på en lite varmare variant av engagemang. Selmas röst är mogen och ljuvligt jazzig. Lägg därtill det vågade låtvalet.

Första tanken: Orutinerade artister bör inte ge sig in i repertoarer av skickliga artister som Monica Zetterlund och Amy Winehouse. Det finns en risk att allt bara faller pladask och blir pinsamt. Selma behärskade grejerna. Man blir glad.

ANNONS

– Egentligen är det väl ett halvt självmord. Men man får ändå göra sin egen grej av det. Det är svårt att efterlikna Amy Winehouse, en legend liksom.

Selma Carlstein gick i våras ut natur/estet. Under tiden har hon tagit sånglektioner av Britta Antonér (ni lite äldre minns väl Svensktoppen, artistnamnet Tania och hennes Å Sjuttiotal?) Trion visade dessutom proffsighet när ljudet krånglade. Det musikaliska budskapet gick fram.

Hur är det att spela inför kompisarna?

– Det är första gången vi spelar inför folk som inte känner eller hyrt in oss, säger Selma.

Den här sommaren har det blivit fem spelningar.

– Vi har inte etablerat oss eller marknadsfört oss på sociala medier. Vi har inget visitkort, men vi får nog skaffa det.

Bandet Different Nations är också färskt i sammanhanget. Gruppen började i våras och har spelat runt i Mellbystrand, Falkenberg och en inflyttningsfest. Bandnamnet antyder att medlemmarna har ursprung från olika länder. De musikaliska förebilderna är också olika. Här finns influenser från Iron Maiden till de klassiska mästarna. Lägg därtill att det skiljer elva år mellan medlemmarna.

– Jag vet inte hur jag kom in i detta. Jag gillar ju Beethoven och Mozart, säger Oliver Concepcion.

ANNONS

Det finns ett brett åldersspann (14-25 år) i sexmannabandet med Lucas Svahn (gitarr), Melos Jetishi (gitarr), Moa Waaler (bas), Moa Erlandsen (sång), Oliver Concepcion (keyboards) och Anton Sandahl Kokko (trummor).

Bandet hittade varandra i april på Centralen vid Rosenfredsskolan. Från början fick de låna instrument, men nu har de köpt egna.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS