Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/8

Didings snatterierättegång har börjat

Just nu möts de öga mot öga i Varbergs tingsrätt – politikern Sven Andersson och hotellägaren som har anklagat honom för att snatta bröd – Lasse Diding.

Förhandlingen pågår och det är ännu inte avgjort om tingsrätten lämnar sin dom direkt eller väntar i två veckor.

– För mig är detta en personlig tragedi. Det är helt obegripligt, har moderaten Sven Andersson tidigare sagt till Hallands Nyheter.

Enskilt åtal

Lasse Diding har väckt ett så kallat enskilt åtal mot Sven Andersson för att utan lov ha tagit en bit bröd från Hotell Gästis den 12 april 2016. En kvinna i 50-årsåldern är kallad som vittne till den påstådda händelsen.

I sitt svar på stämningsansökan berättar Andersson via sin advokat att han bor granne med Hotell Gästis och ofta har varit där som betalande gäst. Han ska även ha hjälpt Diding genom att hänvisa övernattningsgäster och konferenser dit.

Tv-program

I samband med en diskussion om en eventuell medverkan i avsnittet om Diding i tv-programmet "Svenska miljonärer" 2011 säger sig Andersson ha blivit erbjuden att "gå till hotellet när [han] kände för det och ta en fika med tilltugg".

Att det har skett "med oregelbundna mellanrum" erkänner Sven Andersson, men det ska "Lasse Diding och hans personal varit väl medvetna om".

Någon händelse just den 12 april minns politikern inte, men han utgår från att han "hade lov att fika på Hotell Gästis i den begränsade utsträckning han gjort".

Sven Andersson menar att han och Diding, som han beskriver som en "excentrisk vänsterradikal filantrop", har umgåtts trots sina politiska meningsmotsättningar.

Anderssons tror att stämningen är en slags hämnd för att han som ledamot i Varbergs kultur- och fritidsnämnd med framgång har motarbetat gåvor från Lasse Diding till kommunen. De två mest kända gåvoförslagen är en stor Leninstaty och statyn Med handväskan som vapen, byggd på ett foto av en dam som attackerar en nynazistisk demonstration.

Nedlagd polisutredning

Diding inledde med en reguljär polisanmälan, men den polisutredningen blev nedlagd i brist på bevis. Senare avslogs dessutom en efterföljande överklagan.

På Facebook har Lasse Diding skrivit att Sven Andersson "under mycket lång tid har /…/ snattat korv, kakor, kaffe, karameller och därtill bröd på Gästis", samt "rivit ur artiklar och korsord i Svenska Dagbladet". Diding kallar det ett tvångsmässigt beteende och att han "på olika sätt försökt förmå honom att sluta upp med dessa handlingar".

Lasse Diding skriver även att ett tiotal personer har hört av sig med egna vittnesmål om liknande incidenter. Hotellägaren hade redan i april "åtta längre berättelser och ett tiotal kortare anekdoter" från "andra ställen där det öppnat sig möjligheter att snylta och snatta".

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här