Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Diding skänker bort väskstatyn

"Med handväskan som vapen" skänks bort som gåva.

Den omdiskuterade statyn "Med handväskan som vapen" av Susanna Arwin skänks nu bort av ägaren Lasse Diding. Konstverket skänks till Hallands kulturhistoriska museum. 

Varför vill ni ha statyn på fästningen?

– För mig var det inte några tveksamheter att ta mot den. Jag tycker att den är angelägen som skulptur och den har varit väldigt populär. Alla har en uppfattning om den. Det är roligt med skulpturer som människor bryr sig om och har synpunkter på. Den är bra utgångspunkt för diskussioner om konst, säger museichefen Curry Heimann.

Sedan tidigare har Varbergs kommun sagt nej till att emot statyn som en gåva. Men till hösten kan Varbergsborna åter igen ta del av verket på fästningens borggård.

– Den kan visas på andra ställen också, den är ju flyttbar. Det hade varit kul att använda den i exempelvis Halmstad, och den kan även lånas ut i till andra platser i landet. 

Statyn har skapat debatt i Varberg. Varför tror du den rör upp så mycket känslor?
– Man har fixerat så mycket på fotografiet som var ursprunget och händelsen i Växjö. Det är synd att det blir partipolitik av det hela. Susanna Arwin vill komma bort från kopplingen till personen och har inte gjort den porträttlik. Hon har gjort den som en symbol för folk som vill kämpa för demokratiska ideal i samhället. 
Han fortsätter:
– Synd att Varberg tackade nej till den, statyn fick hela Sverige att diskutera. Det är en värdefull skulptur för Varberg och museet. 

Läs också:

Nej till staty i Brunnsparken

"Statyn har berikat verksamheten"

Helt jämnt om väskstatyn

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här