Hotellägaren och Varbergsprofilen Lasse Diding har lämnat in ett gåvobrev till kommunen om den omdiskuterade skulpturen "Med handväskan som vapen"
Hotellägaren och Varbergsprofilen Lasse Diding har lämnat in ett gåvobrev till kommunen om den omdiskuterade skulpturen "Med handväskan som vapen"

Diding skänker bort omdiskuterad skulptur

Varbergsprofilen Lasse Diding har nu officiellt skänkt skulpturen "Med handväskan som vapen" till Varbergs kommun. Ett beslut om hur kommunen ställer sig till gåvobrevet tas tidigast i maj.

ANNONS
|

Det har varit på gång en längre tid - nu är det officiellt att Lasse Diding skänker skulpturen "Med handväskan som vapen" till Varbergs kommun. Skulpturen, som i dagsläget står vid fästningen, bygger på ett uppmärksammat foto från 1985 där en kvinna slår med handväskan mot en nynazist i Växjö. Konstnären Susanna Arwin har skapat skulpturen som köptes av Diding förra året.

– Det stämmer att jag har lämnat in ett sådant och nu är det upp till kommunen att ta ställning till det, säger Lasse Diding till Hallands Nyheter.

Hans gåvobrev innehåller dock ett krav: skulpturen ska stå i Brunnsparken.

ANNONS

– Det har jag sagt från början att jag vill att den ska stå där. Jag vill att många Varbergsbor ska kunna se den. Den har stått vid fästningen sedan oktober och utställningstiden håller på att ta slut. Vill kommunen inte ha skulpturen så ställer jag den i min trädgård, säger han.

Enligt nämndordförande Christofer Bergenblock (C) tas ett beslut tidigast om två månader.

– Vi väger in flera olika aspekter i beslutet. Dels vem som egentligen äger det offentliga rummet och vilka krav en privatperson kan ställa på att ett enskilt konstverk ska placeras i en park. Kultur- och fritidsnämnden kommer sätta sig ner och gå igenom det här. Ett beslut kommer att ta ett beslut tidigast om två månader, säger han.

En annan aspekt är att sonen till kvinnan som avporträtteras inte vill att statyn ska vara offentlig.

– Han ville inte att den skulle tillverkas överhuvudtaget - och han ställer sig emot att den ska vara offentlig, vilket vi måste ta hänsyn till i vårt beslut, säger Bergenblock.

ANNONS