Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Diding inför domen i snatteri-målet

Därför tänker han inte överklaga.

På torsdag eftermiddag faller domen i målet där Lasse Diding har anklagat politikern Sven Andersson för att ha snattat en bit bröd från Hotell Gästis i april 2016.

– Jag har uppnått mitt syfte även om han blir frikänd, säger Diding till Hallands Nyheter.

Långt Facebookinlägg

Den kände hotellägaren i Varberg publicerade sent på tisdag kväll en lång text på sin Facebook-sida som avslutades med en förhoppning om att rättsfallet för Sven Andersson (M) "kan bli början på något nytt och att han kan ta tag i detta /…/ ett tvångsmässigt missbruksbeteende".

– Jag ville ge min bild och berätta att jag kände mig tvungen att agera, eftersom hans spring här tog så mycket tid från min personal. Varje gång jag sa till Sven trodde jag att det skulle sluta, men han fortsatte, säger Lasse Diding, som jämför med väckarklockan han själv fick när han åkte fast för rattonykterhet 2005 och tvingades söka hjälp.

Var han portad?

En fråga som rådmannen Gerd Möllers måste ställa sig är om Sven Andersson har handlat i god tro, som han hävdar, eller om han visste att han inte längre var välkommen att hämta gratis fika med tilltugg.

– Jag ville inte tvinga min personal att vittna om när Sven blev portförbjuden. Då förlorar jag hellre målet. Och jag tycker att det var tydligt ändå, säger Diding till HN.

Blir du besviken om du förlorar och måste betala alla rättegångskostnader?

– Problemet har redan försvunnit, så jag är jag nöjd och eftersom jag har en försäkring behöver jag bara betala självrisken. Hur det än går finns det bara förlorare och jag kommer inte att driva det vidare.

Skattebetalarna står väl också för en del av notan?

– Ja, och jag förstår dem som blir förbannade och tycker att jag utnyttjar rättsväsendet för en skitgrej, men jag såg ingen annan utväg. Samtidigt måste möjligheten att väcka enskilt åtal finnas i en rättsstat, förklarar Lasse Diding.

Han berättar också att han inte skulle ha "hängt ut" Sven Andersson på Facebook om de båda inte hade varit offentliga personer.

– Jag tycker inte illa om Sven och önskar inte honom något annat än gott. Jag hade ett stort ansvar som under många år tillät honom att ha Gästis som sin värmestuga.

På Facebook förnekar Diding att ett muntligt avtal gjordes när Andersson 2011 ställde upp i hotellägarens avsnitt av tv-serien Svenska miljonärer, eftersom "han vid den tiden ändå redan tog sig gratisfikor".

Sven Andersson skriver till HN att han inte vill lämna någon kommentar.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här