Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Det var inte nyss, Nösslinge

Bortamatch mot Nösslinge. Det är inte särskilt många som upplevt den begivenheten. Men en person på bilden gjorde sig känd i andra sammanhang.

Fotbollslaget i Nösslinge blev inte särskilt långlivat. Det fanns tillfällen då de var tillräckligt många spelare för att bilda egna lag. På bilden ser vi tio man. Vi kan anta att en (för oss okänd) tvingades agera fotograf och därmed missade att förevigas i tidningen så där nio årtionden senare.

Ser ni mannen i keps, det är Aron Karlsson. Han var med om att bygga upp en känd möbelbutik inne i Varberg. Innan den verksamheten drog igång var Aron och hans hustru Märta de drivande i bygdens busstrafik. Märta drev butik i Karl Gustav på den tiden.

Möbellagrets verksamhet inleddes under 1930-talet. Aron Karlsson och hans moderna verksamhet tog vid i det södra ordenshuset.

Någon kanske minns Arons mattor som låg i hörnet Torggatan/Östra Långgatan.

Nu uppförs det ett stort boningskomplex i kvarteret vid Drottning Blankas plats.

Vem är då mannen som levererat bilden? Han heter Bengt Johansson och har lyckats hitta namnen efter rundfrågning i hembygden. Hans pappa Tore Johansson var med i laget.

Planen där fotografiet är taget är i Böttås. Alla spelarna i laget var från Nösslinge.

Tore hade en kusin som hette Arvid Johansson, kallas ”Issekoja”. Han spelade i Varbergs Bois.

Bilden är antagligen tagen 1936.

– Vi har gått igenom gods och gårdar för att få namnen. Tyvärr får vi aldrig redan på vem som har tagit kortet. Vi får heller aldrig reda på några resultat, säger Bengt.

Bengt spelade också fotboll, men då fanns det inte möjlighet att skaka liv i Nösslinge. Bengt och hans bror spelade i BK Viljan i Källsjö/Fagered. Bengt bodde i den östliga delen av Nösslinge, tillhörde Himledalens kommun men de skjutsades till skolan i Ullared.

Bengt bor 25 meter in på fel sida gränsen mot Källsjö i Falkenbergs kommun.

Många små samhällen kunde erbjuda fotboll i den nordöstra delen av kommunen. Skällinge BK hade eget lag. Åkulla SK (som en period gick under IF Måsen) och Gällared hade lag. Nösslinge föll i glömska.

– Det beror väl på att de inte spelade i någon riktig serie, men jag vet att de spelade matcher.

Det är upp till läsarna. Det kanske finns någon som vet mer om Nösslinge eller något annat lag i bygden. Vi har redan fått in fler föreningar som vi kommer att pytsa ut när möjlighet finns.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här