Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Det lilla Kallbadhuset har blivit vandaliserat

Minibiblioteket i form av Kallbadhuset som står på Torggatan i Varberg har blivit vandaliserat.
– Det här skulle vara en present till människor så det är fruktansvärt tråkigt, säger Jessica W Sandberg, kreatör på NBV.

Studieförbundet NBV har placerat ut 100 minibibliotek runt om i landet för att tillgängliggöra litteraturen. 8000 böcker omsätts på det här viset i de små biblioteken som skapats av kollektivet Livet. Den 20 januari invigdes 100 minibibliotek från Abisko i norr till Smygehuks utkiksplats i söder. Av dessa valdes 10 stycken favoriter ut, där ibland Kallbadhuset i Varberg.

– Det här är min absoluta favorit. Jag älskar Varberg och Kallbadhuset och minibiblioteket hade till och med belysning inuti, berättar Jessica W Sandberg.

En odemokratisk handling

Det var på torsdagsmorgonen som nyheten nådde henne att någon har vandaliserat det lilla kallbadhuset.

– Vi fick ett tips om att det hade hänt. Jag ser det som en antidemokratisk handling eftersom vi har velat tillgängliggöra litteratur till alla under dygnets alla timmar. Vi ville ta in boken och konsten i gatumiljön för att inspirera till läsning.

Tänkt att stå kvar länge

Någon har ryckt bort en del av utsmyckningen på framsidan och tagit ut böcker ur hyllorna. Nu kommer minibiblioteket att plockas ner för att ses över och förhoppningsvis sättas upp igen.

– Vi får ta in det och se vad vi kan göra. Än så länge vet jag inte hur stora skadorna är.

Tanken är att det skulle finnas tillgängligt under en längre period.

– Nu blev det tvärtom en kort tid. Det har bara stått på sin plats i tre veckor. Jag är väldigt förvånad över att det här har hänt för vi har fått så mycket positiva respons från alla håll. Folk har verkligen älskat idén, säger Jessica W Sandberg.

Hon tror att händelsen var en engångsföreteelse.

–Ja, förhoppningsvis händer det inte igen.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här